Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Osobnosti vyzývajú zodpovedných, aby v prípade Nočných vlkov konali

Na snímke budova bývalého roľníckeho družstva pri obci Dolná Krupá 20. júla 2018. V objekte, ktorý patrí občianskemu združeniu sídli slovenská pobočka ruských Nočných vlkov. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Podľa signatárov výzvy vznikol bojový priestor, v ktorom môže paramilitárna organizácia Slovenských brancov bez legálneho statusu cvičiť s bojovou technikou získanou pokútnym spôsobom.

Bratislava 24. júla (TASR) - Viac ako dve stovky osobností vyzývajú prezidenta SR Andreja Kisku, predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) a premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby konali v prípade ruskej skupiny motorkárov Noční vlci, ktorí si zriadili základňu v Dolnej Krupej pri Trnave. Pôsobenie Nočných vlkov na Slovensku totiž považujú za škandálne.

"V čase 50. výročia augustovej okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy sa aktivizuje v rámci ruskej hybridnej vojny proti EÚ, NATO a Slovensku aj ruský motorkársky gang Noční vlci, ktorý je od roku 2014 na sankčnom zozname USA. U nás sú Noční vlci známi od čias obsadenia Krymu a ruskej invázie na Ukrajinu ako Putinova paramilitárna avantgarda a ich vodca Alexander Zaldostanov má v rámci protiruských sankcií zakázaný vstup do EÚ," uvádza sa vo vyhlásení s tým, že Noční vlci majú zakázaný vstup aj do Poľska, na Slovensku sú však vítaní pod pláštikom nevinných motorkárskych výjazdov a muzeálnych aktivít.

"V Dolnej Krupej vzniklo zariadenie, ktoré nemá v štátoch euroatlantického spoločenstva obdoby. Majiteľ Jozef Hambálek tu zastrešil Nočných vlkov pod novozaložené občianske združenie NV Európa a sám sa nechá oslovovať ako šéf ich 'európskeho štábu'. Vznikol bojový priestor, v ktorom môže paramilitárna organizácia Slovenských brancov bez legálneho statusu cvičiť s bojovou technikou získanou pokútnym spôsobom," varujú signatári a dopĺňajú, že toto všetko sa deje neďaleko atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. A vzhľadom na to, že Jozef Hambálek má do nej otvorený vstup, je to podľa osobností značné bezpečnostné riziko najmä pre obyvateľov Slovenskej republiky.

"Toto bezpečnostné riziko sa spája s prepojením Nočných vlkov na Jozefa Hambálka a jeho prostredníctvom s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD) a Ladislavom Bašternákom. Preto je znepokojivé, že na rozdiel od ministerstiev zahraničných vecí, obrany a hospodárstva nezaujalo ministerstvo vnútra a polícia pod vedením ministerky a bývalej spolupracovníčky Kaliňáka Denisy Sakovej (Smer-SD) adekvátny postoj," tvrdia.

Osobnosti preto žiadajú najvyšších ústavných činiteľov, aby urobili všetky potrebné kroky na ukončenie činnosti Nočných vlkov na Slovensku, na zrušenie "základne" Jozefa Hambálka v Dolnej Krupej a na vyrovnanie sa s neregistrovanou organizáciou Slovenských brancov. "Zároveň žiadame, aby polícia a orgány činné v trestnom konaní vyšetrili vo všetkých súvislostiach, či pri ich činnosti nedošlo k porušeniu zákonov," dodali.

Koaličný Most-Híd uviedol, že prítomnosť akýchkoľvek polovojenských jednotiek na území Slovenska je nežiaduca, či už ide o slovenské alebo zahraničné zoskupenia. "V dobe, keď svet znepokojujú hybridné vojny, by sme mali byť obzvlášť opatrní pri bagatelizovaní aktivít organizácie Noční vlci na našom území. Most-Híd bude so zvýšeným záujmom sledovať, či ministerstvá vnútra a zahraničných vecí využijú svoje kompetencie na monitorovanie týchto aktivít a prípadné kroky, ktoré v tomto smere podniknú," avizujú bugárovci.

O objekte Nočných vlkov v Dolnej Krupej pri Trnave sa začalo hovoriť pred niekoľkými dňami. Polícia uviedla, že vojenské stroje, ktoré sa v areáli nachádzajú, sú vraj historickými exponátmi, ktoré by mali byť vystavené a prístupné verejnosti na jeseň. Časť techniky je tiež majetkom občianskeho združenia, ktoré je členom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR a podľa zákona o ochrane pred požiarmi plní úlohy obecnej hasičskej jednotky. "Pre úplnosť, združenie sa vo svojej činnosti okrem iného venuje aj prestavbe starej vojenskej techniky na funkčné hasičské vybavenie súvisiace napríklad s transportom záchranných zložiek pri mimoriadnych udalostiach," doplnil hovorca policajného prezídia Michal Slivka.