Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Športové osobnosti podporujú vznik Prvého detského audiocentra v SR

Hokejista NHL Marián Hossa, archívne foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Každý týždeň bude v dražbe iný talizman známeho športovca.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Deťom s poruchami sluchu má slúžiť vznikajúce Prvé detské audiocentrum na Slovensku. Má pomôcť zachytávať poruchy sluchu aj u niekoľkomesačných detí. Vznik audiocentra podporili aj slovenské športové osobnosti. Do charitatívnej dražby, ktorú pripravil portál DobraKrajina.sk, dali svoje talizmany.

Dobrá aukcia bude prebiehať na portáli DobraKrajina.sk od 2. septembra do 13. októbra. Postupne sa do nej zapoja hokejisti Marián Hossa, Tomáš Tatar, futbalisti Martin Škrtel, Juraj Kucka, strelkyňa Danka Barteková a triatlonista Richard Varga. Výťažok z dražby poputuje na vytvorenie Prvého detského audiocentra Janky Jakubíkovej v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici, ktoré bude slúžiť celému Slovensku. Dobrá aukcia je súčasťou kampane na podporu nepočujúcich detí, ktorú organizuje OZ NepocujuceDieta.sk v spolupráci s Nadáciou Pontis.

Organizátori dražby poukazujú, že na Slovensku sa ročne narodí približne 200 detí so sluchovým postihnutím. "Ak rodičia chcú, aby ich dieťa absolvovalo vyšetrenie sluchu ešte v ranom štádiu, musia vycestovať do susednej Českej republiky. V súčasnosti na Slovensku totiž nemáme potrebné technické vybavenie ani potrebných odborníkov," upozorňujú. Včasnou diagnostikou a správnou liečbou porúch sluchu možno pritom zabezpečiť aj nepočujúcim deťom šancu na kvalitný, plnohodnotný život.

"Nie všetci začíname na rovnakej štartovacej čiare. Pre nás, čo sme mali pri štarte do života šťastie, by teda malo byť ľudskou povinnosťou pomôcť. Veď aj nepočujúce deti si zaslúžia príležitosti ako tie počujúce," vyzýva hokejista Marián Hossa, ktorý venoval svoj dres.

Futbalista Juraj Kucka poskytol na podporu dres dnes už bývalého klubu FC Janov. "Rýchlosť nie je dôležitá iba v športe, ale aj v diagnostike. Nepočujúce deti by mali dostať rovnakú šancu na kvalitný život, akú sme v detstve dostali my a práve audiometrické centrum im konečne takúto šancu poskytne," vysvetľuje Kucka.

Športová strelkyňa Danka Barteková priznáva, že si nedokáže ani predstaviť, ako sa musia cítiť rodičia, keď majú podozrenie, že ich dieťa nepočuje, avšak nemajú sa na koho obrátiť. "Veď ak sa porucha sluchu u dieťaťa nepodchytí včas, už nikdy sa to nemusí dať celkom napraviť," doplnila Barteková, ktorá do dražby venovala svoju šťastnú streleckú vestu.

Každý týždeň bude v dražbe iný talizman známeho športovca. Podmienky Dobrej aukcie sú na stránkach www.DobraKrajina.sk. Podporiť zriadenie prvého detského audiocentra môžu ľudia ľubovoľným príspevkom do verejnej zbierky cez www.DobraKrajina.sk alebo zaslaním SMS v hodnote 5 eur na číslo 834.