Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Osobnosti v otvorenom liste kritizujú: Kotlebovi pomohli aj cirkvi

Na snímke vľavo Marián Kotleba Foto: TASR/František Iván

Osobnosti kritizujú, že hoci sa Konferencia biskupov Slovenska, evanjelická cirkev či Ekumenická rada cirkví v minulosti opakovane vyjadrovali k spoločenským témam, teraz mlčali.

Bratislava 11. marca (TASR) – Cirkvi pôsobiace na Slovensku sú spoluzodpovedné za to, že sa do parlamentu dostala extrémistická strana, ktorá svoju nenávisť obaľuje do kresťanského jazyka. V otvorenom liste to uviedli viaceré osobnosti cirkevného a spoločenského života.

List je reakciou na volebný úspech strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) v minulotýždňových parlamentných voľbách. Takmer štyri desiatky signatárov vyjadrili znepokojenie nad zdržanlivosťou cirkví pri odsúdení zneužívania kresťanskej viery na šírenie extrémizmu.

Zároveň vyzvali na verejnú diskusiu predstaviteľov cirkví a občianskej spoločnosti o úlohe cirkvi a teológie pri formovaní verejného spoločenského priestoru. Signatári konštatujú, že strana Mariana Kotlebu sa prejavuje ako strana s veľmi prísne vymedzenými hodnotami na extrémnom konci pravého spektra, ktoré sú podopierané náboženskou rétorikou.

„Aj preto dokázali osloviť mnohých konzervatívnych a veriacich občanov,“ uvádza sa v liste. Podľa osobností sa predstavitelia cirkví len mlčky prizerali zjavnému nástupu popularity ĽSNS v v cirkevnom prostredí. „Kde však boli, keď nedokázali rozpoznať toto zneužitie kresťanských hodnôt na podporu pravicového extrémizmu?“ pýtajú sa.

Pod listom z 10. marca sú podpísaní evanjelickí teológovia Ondrej Prostredník, František Ábel a Michal Havran, teológ Miroslav Kocúr, kazateľ Daniel Pastirčák, či napríklad fotograf a publicista Andrej Bán, sociológ Michal Vašečka, publicista Štefan Hríb a filozof Fedor Blačšák. Tí kritizujú, že hoci sa Konferencia biskupov Slovenska, evanjelická cirkev či Ekumenická rada cirkví v minulosti opakovane vyjadrovali k spoločenským témam, teraz mlčali.

„Pýtame sa, či otázku kandidovania strany s fašistickým a rasistickým svetonázorom, ktorých zástupcovia sa odkazom hlásia k Hitlerovmu Nemecku a prvému slovenskému štátu, ktorí nosia fašistické uniformy, ktorí popierajú holokaust, ktorí pre výstavu o druhej svetovej vojne podávajú trestné oznámenie za propagáciu sionizmu, ktorí majú svoju politiku založenú na neznášanlivosti voči iným etnikám, ktorí na šírenie týchto myšlienok používajú náboženskú rétoriku, a ktorých šanca dostať sa do slovenského parlamentu sa premenila na alarmujúcu realitu, nepovažovali slovenskí katolícki a evanjelickí biskupi a predstavitelia ďalších cirkví pred voľbami za tému hodnú verejného vyjadrenia?“ uvádza sa ďalej v liste.

Cirkevné a náboženské autority podľa signatárov zlyhali aj vtedy, keď nevyjadrili verejne postoj k trom slovenským katolíckym kňazom, ktorí v takzvanej Iniciatíve 2016 verejne podporili ĽSNS. Strohú správu KBS k výsledkom volieb, v ktorej katolícka cirkev vyjadrila nádej, že zvolené strany budú konať dobro pre spoločnosť, považujú osobnosti podpísané pod verejným listom za alibistickú. „Skutočnosť, že evanjelická cirkev, ako aj iné cirkvi sa doteraz k výsledku volieb vôbec nevyjadrili, je rovnako znepokojujúca,“ doplnili signatári otvoreného listu.