Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Ostáva týždeň na požiadanie o hlasovací preukaz pre prvé kolo volieb

Na snímke hlasovacie preukazy pre voľby prezidenta SR na prvé a druhé kolo 7. februára v Michalovciach. Foto: TASR - Roman Hanc

O hlasovací preukaz môžu voliči žiadať obec trvalého pobytu písomne a cez e-mail najneskôr do 4. marca na prvé kolo volieb a do 14. marca na druhé kolo volieb.

Bratislava 26. februára (TASR) - Požiadať o hlasovací preukaz pre prvé kolo prezidentských volieb sa dá elektronicky alebo listom ešte týždeň, teda najneskôr 4. marca. S hlasovacím preukazom môže volič hlasovať kdekoľvek na Slovensku. V jednej žiadosti sa dá už teraz požiadať o preukaz aj pre druhé kolo. Osobne sa dá vybaviť preukaz najneskôr 22. marca alebo 5. apríla pre druhé kolo volieb.

O hlasovací preukaz môžu voliči žiadať obec trvalého pobytu písomne a cez e-mail najneskôr do 4. marca na prvé kolo volieb a do 14. marca na druhé kolo volieb. Osobne možno vyzdvihnúť preukaz v posledný pracovný deň pred dňom konania volieb. Obce mali už skôr zverejniť na svojom webe e-mailovú adresu na podávanie žiadostí. Obec zašle hlasovací preukaz voličovi najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti doporučenou zásielkou "do vlastných rúk".

Žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi, ako meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz.

Volič môže s vydaným hlasovacím preukazom voliť aj v mieste trvalého pobytu, musí ho mať však so sebou. Platný je len na ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený, a len spolu s občianskym preukazom. "Hlasovací preukaz sa vydáva iba raz, volič by s ním preto mal nakladať opatrne. Pri strate alebo odcudzení obec voličovi nový hlasovací preukaz nevydá," upozorňuje ministerstvo vnútra.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024.