Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

OSUSKÝ: Veľká Británia o odchode z EÚ zatiaľ definitívne nerozhodla

Peter Osuský v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Aj keď môj hlas iste do neba nedoletí, ja by som veľmi nabádal, aby európski bossovia nemali krvavé oči a nedurili Britov ako psov zo svojho dvora von, povedal pre TABLET.TV poslanec SaS Peter Osuský.

Bratislava 28. júna (Teraz.sk) – Aj keď výsledok referenda vo Veľkej Británii naznačuje, že táto krajina rozhodne o svojom vystúpení z Európskej únie, zatiaľ tak neurobila. Referendum na ostrovoch nie je právne záväzné a o tom, ako naloží s hlasom občanov, ešte bude rozhodovať parlament. „Aj keď môj hlas iste do neba nedoletí, ja by som veľmi nabádal, aby európski bossovia nemali krvavé oči a nedurili Britov ako psov zo svojho dvora von,“ povedal pre TABLET.TV poslanec SaS Peter Osuský v reakcii na vyhlásenia predsedov Európskej komisie a Európskeho parlamentu Jeana-Claude Junckera a Martina Schulza.

Tí apelovali na britských predstaviteľov, aby článok 50 Lisabonskej zmluvy o vystúpení z únie iniciovali čo najskôr. „Predpokladám, že to, čo sa deje, je trochu hysteroidná reakcia, aby sme ukázali iným krajinám a ich občanom tvrdú päsť,“ konštatoval Osuský. Podľa neho by však Európa nemala urýchľovať rozchod s Britmi a ani prepadávať panike z možných referend v iných krajinách, aj keď k nim môže dôjsť.



Ak by napríklad lídri ĽSNS Marian Kotleba a KSS Jozef Hrdlička napriek všetkým predpokladom dokázali iniciovať na Slovensku úspešné referendum o vystúpení z únie, Osuský by ho ako poslanec nerešpektoval. „Nad všetkými referendami stojí ústava Slovenskej republiky. Pri hlasovaní je podľa ústavy poslanec viazaný svojim vedomím a svedomím. I keď by medzi svojimi voličmi nazbierali Kotleba s Hrdličkom čokoľvek, som hlboko presvedčený, že voliči Petra Osuského si neprajú vystúpenie z Európskej únie, a preto nebudem rešpektovať vykonanie takéhoto pokynu,“ povedal.

„Samozrejme, tie referendá môžu byť. Triezvo uvažujúci slovenský občan nemusí byť nadšený odchodom Veľkej Británie, ale bol by iste celkom šialený, ak by hlasoval za odchod Slovenska z Európskej únie,“ poznamenal Osuský. „Ak mocné, hoci už nie impérium, britské ostrovy, so svojimi zdrojmi, kvalitou, všetkým tým, čo reprezentujú, od vedy, po produkciu a kultúru, nemusí mať úplne ľahké časy, ak realizuje rozhodnutie občanov, čo sa veľmi pravdepodobne môže stať, my by sme mali oveľa horšie časy,“ dodal.

Dodal, že Slovensko by malo využiť svoje predsedníctvo v Rade Európskej únie na to, aby bolo „pokojným a rozumným moderátorom riešení“. Hoci ako opozičný poslanec „nie je nadšený“ našou vládnou koalíciou, ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka považuje za dostatočne kompetentného na to, aby sa vedel v problémoch orientovať. „Bol by som veľmi rád, keby Európa zachovala zdržanlivosť a nechala Britov riadiť sa svojimi normami a predpismi, nič neurýchľovala a na nič netlačila, konce to ešte môže mať veľmi rôzne,“ zdôraznil Osuský.

Krátko reagoval aj na vyjadrenie lídra OĽaNO Igora Matoviča, ktorý v TA3 uviedol, že jednou z príčin brexitu je aj politika slovenského premiéra a ministra vnútra. „Nechceli (Briti, pozn. Teraz.sk) hádzať do Slovenska ako do čiernej diery miliardy eur z ich daní a pozerať na to, ako Kaliňák s Ficom tieto peniaze rozkrádajú. Z tohto pohľadu to rozhodnutie chápem,“ povedal Matovič 26. júna v spravodajskej televízii.

„Možno je to prehnané. Predovšetkým predstava, že priemerný Brit rieši Fica s Kaliňákom, je trošku nadnesená. Dokonca, že priemerný Brit vie o tom, kto je Fico a Kaliňák. Ich motívy boli iné. Možno to boli imigranti, ktorí vliezali do tirákov, možno rybárske kvóty, možno iné veci, ktoré Angličan vnímal ako zásah do svojho sveta,“ povedal Osuský.

„Motivácie voliť za vystúpenie budú asi tak pestré, ako škála tých 51,9 percenta ľudí, ktorí volili,“ dodal s tým, že ak Veľká Británia napokon vystúpi z Európskej únie, bude musieť riešiť vzťah so Škótskom, ktoré nevylučuje nové referendum o samostatnosti.

„Je opäť svätým právom Škótov využiť možnosť ďalšieho referenda. Bude na nich, ako sa rozhodnú. Verím, že nech sa rozhodnú akokoľvek, zachovajú obe strany chladnú hlavu a nedôjde k žiadnemu ostrovnému rozvratu,“ poznamenal. V tomto zmysle môže byť podľa Osuského pozitívnym príkladom pokojný koniec Československa. „Nakoniec, už desaťročia najbližším národom Čechov sú Slováci a Slovákov Česi. V tomto zmysle sú Česi a Slováci možným predobrazom súžitia na ostrove,“ uzavrel Osuský.