Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Osuský vidí v zákone o politických stranách chybu, chce ju napraviť

Peter Osuský Foto: TASR/Michal Svítok

Osuský je presvedčený, že úmyslom zákonodarcu bolo zmeniť hranicu, od ktorej sa vo výročnej správe uvádzajú informácie o členoch, ktorí zaplatili členské príspevky, nie ju zrušiť.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Napraviť chybu v zákone o politických stranách je cieľom novely tejto právnej normy, ktorú na najbližšie rokovanie parlamentu predložil poslanec Peter Osuský (SaS). Člen liberálov upozorňuje, že politické strany majú aktuálne povinnosť uvádzať vo výročnej správe za rok 2014 mená, priezviská a adresy trvalého pobytu všetkých svojich členov, ktorí v priebehu roku 2014 zaplatili členský príspevok bez ohľadu na jeho výšku. Osuský je presvedčený, že takéto riešenie evidentne nezodpovedná úmyslu zákonodarcu, ale dostalo sa do zákona len v dôsledku chyby.

Do 25. júna bola situácia taká, že strany uvádzali vo výročnej správe informácie iba o tých členoch, ktorí v priebehu kalendárneho roka zaplatili členské príspevky vo výške minimálne 829 eur. Pravidlo zmenila následná novela. Osuský je presvedčený, že úmyslom zákonodarcu bolo zmeniť hranicu, od ktorej sa vo výročnej správe uvádzajú informácie o členoch, ktorí zaplatili členské príspevky, nie ju zrušiť. "Hranica 829 eur na člena a rok mala byť nahradená hranicou dvojnásobku mesačnej minimálnej mzdy," vysvetľuje opozičný poslanec s tým, že v aktuálnom znení právnej normy žiadna minimálna hranica pre výšku zaplateného členského neexistuje.

Politické strany sú povinné predkladať výročnú správu každoročne, najneskôr do 30. apríla kalendárneho roku. Vo vzťahu k výročnej správe za rok 2014, ktorú musia predložiť do 30. apríla 2015, by to znamenalo, že výročná správa politickej strany musí obsahovať mená, priezviská a adresy trvalého pobytu úplne všetkých členov, ktorí v kalendárnom roku zaplatili členský príspevok bez ohľadu na jeho výšku. "Navyše je úplne nesystémové, aby povinnosť uvádzať informácie o všetkých členoch, ktorí zaplatili členský príspevok bez ohľadu na jeho výšku, existovala iba vo vzťahu k roku 2014, pričom v predchádzajúcich, ani v nasledujúcich rokoch by takáto povinnosť platiť nemala," tvrdí poslanec.

Z hľadiska obmedzovania priestoru pre korupciu vo verejnej sfére podľa Osuského existuje legitímny verejný záujem na tom, aby politické strany poskytovali kontrolným orgánom aj verejnosti podrobné informácie o svojom financovaní a o osobách, ktoré sa významnejšou mierou na ich financovaní podieľajú. "Na druhej strane existuje legitímny individuálny záujem členov politických strán na ochrane ich súkromia pri výkone ich ústavou garantovaného práva združovať sa v politických stranách. Zákonná úprava by oba tieto záujmy mala zohľadňovať a nájsť medzi nimi primeranú rovnováhu," odporúča Osuský.