Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Záchranári: V centrálnom registri je uvedených cez 2680 defibrilátorov

Na archívnej snímke defibrilátor. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Záujem obcí a miest o informácie v súvislosti so zabezpečením AED sa podľa jeho slov po zmene zákona v obecnom zriadení zvýšil.

Bratislava 1. októbra (TASR) - V centrálnom registri automatických externých defibrilátorov (AED) je aktuálne zaevidovaných vyše 2680 prístrojov. Pre TASR to uviedol Viliam Sládek, hlavný operátor Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR, ktoré register spravuje.

Záujem obcí a miest o informácie v súvislosti so zabezpečením AED sa podľa jeho slov po zmene zákona v obecnom zriadení zvýšil. Tá priniesla obciam nad 500 obyvateľov povinnosť zabezpečiť do konca roka 2024 pre obyvateľov aspoň jeden funkčný verejne dostupný AED.

AED môže podľa Sládeka v prípade potreby použiť ktokoľvek. "Pri včasnom použití v prípade náhleho zastavenia krvného obehu môže mať práve AED rozhodujúci vplyv pri samotnej záchrane života. Pri týchto situáciách môžu operátori linky tiesňového volania 155 vyslať volajúceho po verejne dostupné AED, samozrejme, len v prípade, že máme o konkrétnom AED informácie v našom registri," vysvetlil.

Priblížil, že v období od januára do augusta OS ZZS celkovo eviduje 379 použití AED, z čoho 153-krát bol použitý verejne dostupný defibrilátor. "Najviac sa AED využíva v Prešovskom, Žilinskom a Trenčianskom kraji," dodal Sládek.