Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Otázka návštevy R. Fica v konšpiračnom byte je pre Smer-SD nepodstatná

Foto: TASR/Martin Baumann

Lipšic si na výbore kládol otázku, či je naozaj úprimný záujem vlády vyšetrovať Gorilu.

Bratislava 29. januára (TASR) - Ani po dnešnom rokovaní o kauze Gorila na pôde Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť nepadla jasná odpoveď na otázku, či bol predseda Smeru-SD a súčasný premiér Robert Fico v konšpiračnom byte skupiny Penta. Otázku položil exminister vnútra a opozičný poslanec Daniel Lipšic (nezávislý), súčasný minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý na zasadnutie výboru správu o kauze Gorila priniesol, jasnú odpoveď nedal.

Okrem toho, že otázku označil za nepodstatnú, neustále opakoval, že na to bolo už tisíckrát odpovedané. "Takýmito otázkami sa opozícia snaží vyhýbať konfrontácii s miliónovými sumami, o ktorých sa hovorí, že dostávali jednotlivé politické strany za vlády Mikuláša Dzurindu. Touto témou nebudeme zastierať tie hlavné problémy, ktoré tam sú, a necháme priestor na vyšetrovanie, ktoré ukáže mozaiku," zdôraznil Kaliňák. Na niekoľkokrát zopakovanú otázku, či bol Fico v danom byte, alebo nie, Kaliňák odvetil, že Smer-SD sa nenechá zaťahovať do kauzy, ktorá súvisí s druhou Dzurindovou vládou. Novinárom zároveň vyčítal, že podozrenia z Gorily voči vtedajším vládnym stranám neriešia, ale sústredia sa len na Roberta Fica.


Premier prípad bagatelizujem, myslí si D. Lipšic


Lipšic si na výbore kládol otázku, či je naozaj úprimný záujem vlády vyšetrovať Gorilu. "Odpoveď na to by sme mohli nájsť práve v Gorile. Citát z 21. marca 2006: Fico prichádza priamo z autosalónu v Inchebe a pýta sa Haščáka, ako sa mu darí. Ten mu odpovedá: Dobre, poďme si sem sadnúť za stôl. Môže mať vláda, ktorej predseda bol v konšpiračnom byte, úprimný záujem riešiť túto kauzu?" pýtal sa Lipšic. Podľa jeho slov premiér prípad dlhodobo bagatelizuje a do dnešného dňa neodpovedal na otázku, či bol alebo nebol v konšpiračnom byte Penty.
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Daniel Lipšic.
Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanec priznáva, že trestné stíhanie je začaté pre viacero skutkov, "ale postoj a správanie premiéra vylučujú, že by vláda mala reálny záujem kauzu vyšetriť". Stíhanie podľa neho hrozí ľuďom, ktorí v kauze konali. "Nemyslím tým len seba. Cieľom prokuratúry je zastrašiť ostatných. Keďže na svojich krokoch trvám, vyzval som, aby ma obvinili," vyhlásil Lipšic, ktorý ponúkol v darčekovom CD so všetkými svojimi vyjadreniami a rozhodnutiami ku Gorile. "Nie je problém, pokojne začnite trestné stíhanie. Varujem všetkých, ktorí majú pocit, že dnes sú na koni, lebo to ešte nie je posledné dejstvo. V rámci rozpravy v pléne by som chcel vystúpiť s ďalšími skutočnosťami," dodal. Kaliňák Lipšicove slová komentoval aj tým, že po tom, ako na výbor prišli novinári, si poslanec priamo na rokovaní urobil tlačovú konferenciu.

Výbor zobral vyšetrovanie Gorily na vedomie


Výbor napokon jednohlasne odporučil plénu zobrať správu o vyšetrovaní kauzy Gorila na vedomie. Prešiel aj návrh Alojza Hlinu (nezaradený), aby parlament požiadal o tretiu správu do 30. júna, ak dovtedy nebude ukončené vyšetrovanie.

V aktuálnej správe o vyšetrovaní Gorily sa uvádza, že od 18. júla 2012, kedy bola vypracovaná prvá správa, bolo vypočutých asi 30 ľudí v postavení svedka, spracovaných bolo približne 15 žiadostí o súčinnosť v trestnom konaní a bola vykonaná analýza zabezpečených listinných dôkazov súvisiacich s priebehom jednotlivých privatizácií strategických podnikov. "Napriek vykonanému množstvu úkonov vo vzťahu k trestnej činnosti, za ktorú bolo začaté trestné stíhanie 9. januára 2012, sa doposiaľ nepodarilo preukázať poskytovanie alebo prijímanie úplatkov. Teda doposiaľ vykonaným vyšetrovaním sa nepodarilo zadovážiť také dôkazy, na základe ktorých by bolo množné vzniesť obvinenie konkrétnej osobe," uvádza špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v správe, o ktorej by sa malo v pléne rokovať 7. februára.