Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Slovensko

Otčim dievčatka, ktoré našli mŕtve v ružinovskom byte, ostáva vo väzbe

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dievčatko mal muž niekoľkokrát zbiť aj za prítomnosti matky, zakazoval mu jesť. Pri pokusoch matky ubrániť si dieťa mal obvinený matku napadnúť a zbiť.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Krajský súd v Bratislave (KS) v prípade brutálneho úmrtia maloletého dievčatka, ktoré našli policajti v byte na Koceľovej ulici v bratislavskom Ružinove, dnes vyhovel sťažnosti dozorujúceho prokurátora a rozšíril voči obvinenému Jurajovi H. dôvody väzby.

Juraj H. tak zostáva naďalej za mrežami aj z dôvodu možného úteku a nielen, ako doteraz, z dôvodu pokračovania v trestnej činnosti. "Krajský súd v Bratislave o sťažnosti prokurátora dnes rozhodol tak, že zrušil uznesenie Okresného súdu 2 a rozšíril väzobné dôvody obvineného. Dôvodmi väzby sú teda takzvaná úteková a takzvaná preventívna väzba. Rozhodnutie sťažnostného súdu je právoplatné, obvinený J. H. zostáva vo väzbe," odpovedal dnes na otázku TASR hovorca KS Pavol Adamčiak. O tom, že prokurátor podal sťažnosť voči rozhodnutiu nižšieho súdu na odvolací KS informoval TASR koncom minulého týždňa námestník a hovorca Krajskej prokuratúry (KP) René Vanek.

Tento mediálne známy skutok bol už v druhej polovici septembra zo zločinu zabitia prekvalifikovaný na zločin týrania blízkej a zverenej osoby s následkom smrti. Zo zločinu je obvinený spomínaný 32-ročný otčim maloletého dievčatka Juraj H. z Bratislavy, ktorý už bol viackrát súdne trestaný.

"Vyšetrovateľ spracoval pre prokurátora podnet k návrhu na vzatie obvineného do vyšetrovacej väzby," uviedla vtedy hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Tatiana Kurucová. "Na základe doterajších úkonov z vyšetrovania vyplynulo, že obvinený 32-ročný Juraj H. v čase od mesiaca júl 2009 až do doby, keď ho polícia zadržala, mal v byte na Koceľovej ulici v bratislavskom Ružinove týrať svoju 42-ročnú manželku a maloleté dieťa," uviedla Kurucová. Týranie sa malo prejavovať bitím, kopaním do rôznych častí tela, vyhrážaním sa zabitím i zamykaním ženy a dieťaťa v byte.

"Dievčatko mal muž niekoľkokrát zbiť aj za prítomnosti matky, zakazoval mu jesť. Pri pokusoch matky ubrániť si dieťa mal obvinený matku napadnúť a zbiť," informovala Kurucová. Dievčatko malo na následky týrania zomrieť v presne nezistenom čase, v druhej polovici roka 2009. "Keď po smrti dieťaťa chcela matka privolať políciu, obvinený jej mal v tom zabrániť. Podľa vyjadrenia ženy z obavy o svoj život a zdravie muža poslúchla. Ďalšie okolnosti sú predmetom vyšetrovania, " dodala v septembri Kurucová.

Za uvedený skutok hrozí mužovi v zmysle zákona trest odňatia slobody na sedem až 15 rokov.