Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Oteplenie zvyšuje hrozbu zosuvov lavín na slnkom osvietených svahoch

Zároveň zdôraznil, že pohyb vo vysokohorskom prostredí si vyžaduje naďalej veľkú opatrnosť a znalosť posúdenia lokálneho lavínového nebezpečenstva,

Demänovská Dolina 17. marca (TASR) – Zrána trvajúce mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, sa pri dennom oteplení najmä na slnkom osvietených svahoch zvýši na 3. stupeň. TASR o tom informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Zároveň zdôraznil, že pohyb vo vysokohorskom prostredí si vyžaduje naďalej veľkú opatrnosť a znalosť posúdenia lokálneho lavínového nebezpečenstva, lebo mnohé strmé svahy môžu mať pri oteplení slabo spevnenú snehovú pokrývku. Uvoľnenie lavín hrozí už pri jej malom dodatočnom zaťažení. „Na osvietených trávnatých svahoch sa môžu vyskytnúť väčšie lavíny z mokrého snehu,“ upozornil Lizuch.

Dnes ráno bolo na horách jasno. Teplota vzduchu sa pri výraznom oteplení pohybovala od -2 do +9 stupňov Celzia. Fúkal mierny až čerstvý vietor severných a západných smerov rýchlosťou do 40 km/h. Počas uplynulých 24 h sneh nepripadol. „Povrch snehovej pokrývky je v týchto dňoch zrána tvrdý až zľadovatený. Cez deň mäkne, sadá a predovšetkým južné svahy pokrýva kašovitá vrstva," dodal Lizuch.