Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

FOTO: V okrese Senica našli zvieratá otrávené chemickou látkou

Na snímke otrávený jastrab lesný v lesnom poraste pri Lakšárskej Novej Vsi 5. marca 2018. Foto: TASR - KR PZ v Trnave

Otráviť sa malo šesť myšiakov lesných a dva jastraby lesné. Okrem nich boli otrávené i dve líšky hrdzavé a jedna kuna lesná.

Lakšárska Nová Ves 7. marca (TASR) – Polícia sa zaoberá nálezom otrávených chránených živočíchov a poľovnej zveri neďaleko obce Lakšárska Nová Ves v okrese Senica. TASR o tom informovala hovorkyňa krajskej polície v Trnave Martina Kredatusová.

Podľa doterajších zistení ide najmenej o dva druhy zákonom chránených vtákov. Otráviť sa malo šesť myšiakov lesných a dva jastraby lesné. Okrem nich boli otrávené i dve líšky hrdzavé a jedna kuna lesná. „Zamestnanec Štátnej ochrany prírody vyčíslil spoločenskú hodnotu uhynutých zvierat predbežne na 11.960 eur. Zvieratá boli pravdepodobne otrávené vysoko rizikovou chemickou látkou,“ spresnila hovorkyňa.

Pracovník Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Senici odobral z uhynutých zvierat vzorky na toxikologické vyšetrenie.



„Polícia vyzýva obyvateľov k zvýšenej opatrnosti pri pohybe na voľnom priestranstve s deťmi alebo so psami, nakoľko použitá látka je smrteľne nebezpečná pre živočíchy a môže byť aj pre ľudí,“ dodala Kredatusová.

Nie je možné vylúčiť, že v tejto lokalite ide o opakovaný prípad. "Rovnako žiadame o zvýšenú pozornosť aj v iných regiónoch Slovenska, najmä v otvorenej poľnohospodárskej krajine, kde sa takéto prípady najčastejšie objavujú," doplnila hovorkyňa.