Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Prokuratúra uspela s dovolaním v kauze Petra G. a Ladislava V.

Ilustračná snímka Foto: TASR

Dvojica nebola na štvrtkovom verejnom zasadnutí prítomná. Peter G. a Ladislav V. súhlasili s konaním v ich neprítomnosti.

Bratislava 18. januára (TASR) - Odvolací senát Najvyššieho súdu (NS) SR sa bude musieť opätovne zaoberať korupčnou kauzou expríslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra G. a expolicajta Ladislava V. Vyplýva to zo štvrtkového rozhodnutia dovolacieho senátu, ktorý vyhovel dovolaniu prokurátora a zrušil rozsudok Najvyššieho súdu SR z marca 2022.

Dôvodom zrušenia rozsudku je porušenie zákona v prospech obžalovaných. "Skutok, tak ako je popísaný v napadnutom rozsudku, svedčí pre záver, že ide o trestný čin prijímania úplatku," zdôraznil predseda dovolacieho senátu Juraj Kliment. Dvojicu pôvodne odsúdili za prečin nepriamej korupcie.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Aurel Pardubský rozhodnutie súdu privítal. "Bol potvrdený názor prokuratúry, že v tomto prípade bol skutok podkvalifikovaný," podotkol.

Obhajoba Ladislava V. popiera spáchanie trestného činu jej klientom. "Toto rozhodnutie rešpektujem, ale, samozrejme, sa s ním nestotožňujem, keďže vyhovelo dovolaniu generálneho prokurátora," povedal obhajca Petra G. Adrián Kucek.

Dvojica obžalovaných nebola na štvrtkovom verejnom zasadnutí prítomná. Peter G. a Ladislav V. súhlasili s konaním v ich neprítomnosti. Peter G. by sa mal nachádzať v Bosne a Hercegovine. Najvyšší súd SR ich v marci 2022 odsúdil za prečin nepriamej korupcie v spolupáchateľstve, čím zmiernil prvostupňový rozsudok uznávajúci ich za vinných z trestného činu prijímania úplatku. Prokuratúra podala dovolanie v neprospech obžalovaných z dôvodu nesúhlasu s právnou kvalifikáciou. Súd vo štvrtok dovolaniu vyhovel.

Najvyšší súd SR preto bude musieť opätovne rozhodovať o odvolaní obžalovaných proti verdiktu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z októbra 2021. Peter G. dostal vtedy za prijímanie úplatku 11-ročný trest väzenia, Ladislav V. desať rokov za mrežami. Uložené boli aj peňažné tresty. Dvojicu zadržali na začiatku decembra 2020 v rámci akcie Judáš. Podľa obžaloby mali žiadať úplatok od podnikateľa Dušana Bočkaya za pomoc pri zrušení predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorý zablokoval majetok obchodnej spoločnosti Bopal.