Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

V Dukelských kasárňach v bratislavskom Novom Meste otvorili kaplnku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na otvorení sa zúčastnili predstavitelia rezortu obrany, Ozbrojených síl SR a ozbrojených zborov SR.

Bratislava 19. septembra (TASR) - V Dukelských kasárňach v bratislavskom Novom Meste v utorok slávnostne otvorili prvú kaplnku Ústredia ekumenickej a pastoračnej služby v Ozbrojených silách (OS) SR a ozbrojených zboroch (OZ) SR. Vďaka rekonštrukcii bývalých skladových priestorov získalo ústredie bohoslužobný a zároveň multifunkčný priestor na svoju činnosť. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.

Na otvorení sa zúčastnili predstavitelia rezortu obrany, Ozbrojených síl SR a ozbrojených zborov SR. "Existencia ekumenickej pastoračnej služby u nás aj v zahraničí dokazuje, že každý z nás v sebe nesie určitý rozmer duchovna, ktorý sa v každom človeku podvedome ozýva v ťažkých životných chvíľach - prirodzene teda aj vo vojenskom prostredí," uviedol generálny duchovný - vojenský biskup ekumenickej služby OS a OZ SR Viktor Sabo.

Dominantou kaplnky je pietna stena zobrazujúca všetky miesta zahraničných misií Ozbrojených síl a zborov SR. Nachádza sa tam zároveň pietne miesto na tichú rozlúčku s ich odchádzajúcimi príslušníkmi.

Duchovní Ústredia ekumenickej pastoračnej služby OS SR a OZ SR, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva obrany SR, vykonávajú pastoračnú činnosť zahrňujúcu vykonávanie bohoslužieb, prisluhovanie sviatostí a cirkevných obradov.