Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Som pripravený sa s R. Bezákom v Ríme stretnúť, tvrdí kardinál Ouellet

kanadský kardinál Marc Ouellet na plenárnom zasadnutí Rady európskych biskupských konferencií (CCEE) 3. októbra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Kardinál Ouellet prišiel na Slovensko v rámci zasadnutia Rady európskych biskupských konferencií (CCEE), ktoré v Bratislave potrvá štyri dni.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Prefekt kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet je pripravený stretnúť sa v Ríme s odvolaným arcibiskupom Róbertom Bezákom, ak ten o to prejaví záujem. Uviedol to v rozhovore pre Tlačovú kanceláriu Konferencie biskupov Slovenska.

"Svätý Otec rozhodol po veľmi dôkladnom osobnom oboznámení sa s týmto prípadom. Chcem sa úprimne poďakovať členom Konferencie biskupov Slovenska za jednotu a vernosť Svätému Otcovi aj v takejto bolestivej situácii," uviedol Ouellet na margo odvolania Bezáka. Rovnako sa v rozhovore poďakoval všetkým veriacim za postoj vernosti a dôvery voči Svätému Otcovi i svojim duchovným pastierom. "Sprevádzajme Mons. Bezáka svojou modlitbou," doplnil Ouellet.

Viac ako stovka osobností Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) ocenila 3. októbra 2013 dlhotrvajúcim potleskom prítomnosť arcibiskupa Róberta Bezáka (na snímke) na slávnosti odovzdávania výročných ocenení kraja v trnavskom divadle. Odvolaný trnavský arcibiskup sa na nej stal jedným z piatich nových držiteľov čestného občianstva TTSK a zároveň bol ocenený aj Pamätnou medailou Cyrila a Metoda.
Foto: TASR/Jozef Polešenský


Bezáka odvolal z úradu trnavského arcibiskupa ešte pápež Benedikt XVI. 2. júla minulého roku. Urobil tak na základe apoštolskej vizitácie na prelome januára a februára. Vatikán mal arcibiskupa najprv požiadať o odstúpenie. Keďže tak Bezák neurobil, odvolal ho. Svätá stolica od neho zároveň žiadala, aby o odvolaní mlčal. Bezák však o tom informoval veriacich na svätej omši. V decembri minulého roku verejne prehovoril o svojom odvolaní v televíziách. Koncom februára mu práve Ouellet zakázal akékoľvek vystupovanie v médiách vrátane duchovných príhovorov.



Priaznivci odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka sa vo štvrtok (3.10.) krátko po 18.30 h zišli pred Katedrálou sv. Martina v Bratislave, aby mu vyjadrili svoju podporu. V tom čase kardinál Ouellet za prítomnosti všetkých predsedov biskupských konferencií celebroval eucharistickú slávnosť a vešpery. Druhé takéto zhromaždenie by sa malo uskutočniť na tom istom mieste v nedeľu (6.10.) o 9.30 h, keď bude bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský za prítomnosti všetkých predsedov biskupských konferencií celebrovať slávnostnú svätú omšu.

Transparent podporujúci odvolaného trnavského arcibiskupa Mons. Róberta Bezáka
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Kardinál Ouellet prišiel na Slovensko v rámci zasadnutia Rady európskych biskupských konferencií (CCEE), ktoré v Bratislave potrvá štyri dni. Dnes majú biskupi na programe okrem zasadnutí aj stretnutie so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom. V poobedňajších hodinách zas majú naplánovanú návštevu Nitry.

CCEE je celoeurópska organizácia, ktorá združuje predsedov 33 biskupských konferencií v Európe, ako aj arcibiskupov Luxemburska, Monackého kniežatstva a Cypru spolu s mukačevským eparchom Ukrajiny a moldavským biskupom.