Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

MV SR: Vplyv ruskej propagandy na voľby nie je v SR najväčšia hrozba

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na Hodine otázok v Národnej rade SR to dnes povedal vicepremiér pre investície Peter Pellegrini, ktorý čítal odpoveď ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Ovplyvňovanie volebných procesov cez ruskú propagandu, témy tzv. hybridných hrozieb a šírenie dezinformácií na internete, nepokladá Ministerstvo vnútra (MV) SR za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu, ktorá momentálne trápi Slovensko. Neznamená to ale, že sa téme nevenuje. Na Hodine otázok v Národnej rade SR to dnes povedal vicepremiér pre investície Peter Pellegrini, ktorý čítal odpoveď ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD).

"V najbližšom čase dôjde k rozšíreniu špecializovaného útvaru Policajného zboru, ktorý bude plniť aj úlohy najmä na úseku boja proti útokom na počítačové systémy, sexuálnemu zneužívaniu detí na internete, šíreniu detskej pornografie, podvodom s platobnými kartami, prejavom extrémizmu a nenávistnými prejavmi na internete," uviedol Pellegrini. Odbor bude podľa jeho slov monitorovať aj internet ako taký vrátane sociálnych sietí, informácie bude analyzovať a bude prijímať aj prípadné opatrenia. Už dnes podľa neho dochádza k monitorovaniu aj konšpiračných webov.

Poslanec Martin Klus z SaS sa ministra Kaliňáka pýtal na kroky, ktoré plánuje rezort vnútra podniknúť preto, aby sa podozrenia zo snahy ovplyvňovania volebných procesov zo strany Ruskej federácie neobjavili aj na Slovensku.

Pellegrini za Kaliňáka zároveň poukázal, že ministerstvo vnútra nie je jediná inštitúcia, ktorá sa tejto téme venuje. Problematika sa týka viacerých bezpečnostných zložiek. "V prvom rade je to Národné bezpečnostné analytické centrum, ktoré je v pohotovosti 24 hodín denne, kde sa analyzujú a vyhodnocujú všetky informácie," uviedol Pellegrini.

Kaliňákova odpoveď hovorí aj o tom, že Slovenská informačná služba (SIS) v správe o svojej činnosti za rok 2015 upozornila na fenomén hybridných hrozieb a snáh ovplyvniť verejnú mienku na Slovensku zo strany cudzích štátov. "Podľa tejto správy v roku 2015 pretrvávala snaha viacerých zahraničných spravodajských služieb o infiltráciu do ústredných orgánov štátnej správy a bezpečnostných zložiek. Zaznamenaný bol aj nárast aktivít zameraných na ovplyvňovanie verejnej mienky," citoval Pellegrini.

SIS podľa jeho slov v kontexte pretrvávajúceho napätia medzi Ruskom a západom v roku 2015 venovala pozornosť problematike snáh Ruska o ovplyvňovanie verejnej mienky na Slovensku. "A subjektom, ktoré sa na týchto aktivitách podieľali," doplnil s tým, že SIS monitorovala aj zmeny vnútornej a zahraničnej politiky Ruska, v súvislosti s Ukrajinou, Sýriou, a propagandistické aktivity namierené voči západu. SIS podľa jeho slov spolupracuje aj so zahraničnými partnermi.