Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

OZ Amazonky: Kontrolu nad svojím zdravím máme aj vo vlastných rukách

Na snímke z otvorenia výstavy Sme úžasní na pôde Onkologického ústavu sv. Alžbety lekárka Alena Kállayová (vpravo), Eva Bacigalová z OZ Amazonky a maliarka Katarína Olíková (vľavo). Foto: Janka Frolová

Amazonky sa venujú aj edukácii pacientov, šíria aktuálne informácie z výskumu a vývoja liečby karcinómu prsníka.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Kontrolu nad svojím zdravím máme aj vo vlastných rukách. Upozornilo na to občianske združenie Amazonky, ktoré pacientkam s rakovinou prsníka pomáha už desať rokov. V tejto súvislosti opäť pripomína dôležitosť pravidelného samovyšetrovania aj účasti na preventívnych prehliadkach.

"Zdravie je vzácny dar, ktorého udržanie a posilňovanie si vyžaduje aktívnu účasť každého jednotlivca. Získavanie informácií, overovanie faktov a osobná angažovanosť nám umožňujú efektívnejšie manažovať svoje zdravie a kvalitu nášho života," skonštatovala spoluzakladateľka Amazoniek Markéta Derdáková.

Občianske združenie formálne vzniklo v decembri v roku 2013. Predchádzalo mu však uverejňovanie blogov onkopacientky Evy Bacigalovej. Amazonky sú plnohodnotným členom Europa Donna - Európskej koalície pre kontrolu rakoviny prsníka.

Medzi ich aktivity patrí okrem iného šírenie osvety o rakovine prsníka a upozorňovanie na dôležitosť prevencie. Stoja napríklad za projektom Ja som už bola. "Osvetové akcie považujeme za dôležité, keďže nabádajú spoločnosť k účasti na preventívnych prehliadkach. Osobná účasť pacientiek na akciách, ich sila a odhodlanie môže byť motiváciou a inšpiráciou aj pre ľudí bez osobnej skúsenosti s onkologickým ochorením," podotkla predsedníčka združenia Dominika Kormanová.

Amazonky sa venujú aj edukácii pacientov. Šíria aktuálne informácie z výskumu a vývoja liečby karcinómu prsníka. Spolupracujú tiež s Národným onkologickým inštitútom a Národným inštitútom pre hodnotu a technológie v medicíne. Od roku 2018 oceňujú mamografické pracoviská, ktoré získali certifikát kvality od odbornej komisie pri ministerstve zdravotníctva.

Venujú sa aj podpore kvality života metastatických pacientiek a dostupnosti inovatívnej liečby. Okrem toho pravidelne poskytujú aj sociálne poradenstvo a psychologickú pomoc. V združení je aktuálne 539 členiek, ktoré sa navzájom podporujú. "Prítomnosť inej ženy, ktorá si rakovinou prsníka prešla, je v čase diagnózy najdôležitejšia - práve pocit, že nie som v tom sama, je v tomto náročnom období veľmi kľúčový pre psychiku a následné zvládanie liečby," doplnila Kormanová.

Aktivity združenia ocenila klinická onkologička Miroslava Malejčíková. "My vieme poskytnúť modernú liečbu podľa aktuálnych štandardných diagnostických a terapeutických postupov, na prekonanie ochorenia je nevyhnutná i spolupráca pacienta a jeho pozitívne psychické nastavenie, v tom nám komunita Amazoniek veľmi pomáha," uzavrela.