Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ak sa odborári nedohodnú so Zväzom autobusovej dopravy, zvážia štrajk

Ilustračné foto Foto: TASR

Informovali podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková a prezident ZAD Peter Pobeha.

Žilina 17. februára (TASR) – Rokovanie Odborového zväzu (OZ) KOVO a Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa vo verejnej cestnej doprave neskončilo ani dnes dohodou pred sprostredkovateľom v Žiline. Po rokovaní o tom informovali podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková a prezident ZAD Peter Pobeha.

ZAD podľa neho na dnešnom rokovaní navrhol zvýšenie miezd 1,5 percenta nad infláciu, ktorá bude dosiahnutá v roku 2015. „Čo považujeme aj pri dnešnej inflácii za rast reálnych miezd. Zvažovali sme, akú ponuku dať. Ale je pravdou, že podniky autobusovej dopravy sa v súčasnosti nachádzajú vo veľmi zložitej situácii. Neustále nám klesá počet prepravovaných osôb, rastie stupeň motorizácie a nemôžeme opomenúť ani dosah vládneho balíčka bezplatnej prepravy a zvýhodnenej prepravy cestujúcich,“ povedal Pobeha.

Podpredsedníčka OZ KOVO uviedla, že na dnešnom rokovaní sa podarilo zblížiť pôvodné stanoviská. „My sme z pôvodnej požiadavky zvýšenia priemerných miezd o 40 eur ustúpili v predchádzajúcom kole na 36 eur a dnes na 28 eur. Táto naša požiadavka sa opiera aj o to, že minimálna mzda od 1. januára 2015 vzrástla o 7,9 eura, čo v absolútnom vyjadrení znamená práve týchto 28 eur. A domnievame sa, že by bolo celkom logické a správne, ak by aj priemerné mzdy zamestnancov v odvetví verejnej cestnej dopravy vzrástli o 28 eur,“ povedala Benedeková.

Doplnila, že zamestnávateľská strana dnes ponúkla rast 1,5 percenta nad očakávanú infláciu v tomto roku. „Samozrejme s tým, že tá inflácia sa veľmi ťažko predpovedá. Keby sme hneď brali, že dôjde k 1,5-percentnému nárastu priemerných miezd, a beriem do úvahy najnižšie priemerné mzdy, ktoré sú na východnom Slovensku niekde okolo 650 eur, tak je to nárast okolo 9 eur. Tento nárast priemerných miezd sa nám však pre týchto zamestnancov nezdá dostatočný,“ dodala podpredsedníčka OZ KOVO.

„Pre dopravcov, členov ZAD, sú dnes predložené nárasty v danej chvíli nerealizovateľné. Zamestnávatelia nemôžu podpísať kolektívnu zmluvu s takýmto nárastom, pretože nie sú kryté zdroje, aby sme tento nárast zabezpečili. Dnes sme sa dohodli, že v piatok 27. 2. absolvujeme ešte jedno rokovanie pred sprostredkovateľom, kde budeme hľadať kompromis. Ale s tým, že my poukazujeme na skutočnosť, v akej situácii sa dnes autobusová doprava nachádza,“ dodal Pobeha.

Odborári podľa Benedekovej už od stredy (18. 2.) spúšťajú hlasovaciu akciu na podporu členov v prípade ďalších nátlakových akcií. „Prvým krokom bude vyhlásenie štrajkovej pohotovosti v odvetví verejnej cestnej dopravy. Dúfam, že už do 27. februára budeme mať rozhodnutie, či vyhlasujeme štrajkovú pohotovosť v tomto odvetví, alebo nie. Samozrejme, pokiaľ by nedošlo k dohode ani v ďalšom kole kolektívneho vyjednávania, budeme zvažovať aj ostré nátlakové akcie. To znamená štrajk v niektorých podnikoch SAD,“ uzatvorila podpredsedníčka OZ KOVO.