Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Straková: Deň obetí pandémie COVID-19 je príležitosťou na bilancovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Šiesteho marca si pripomíname najťažšie obdobie v novodobej histórii, uviedla spoluzakladateľka občianskeho združenia Skutočné obete Lenka Straková.

Bratislava 5. marca (TASR) - Deň obetí pandémie COVID-19 je príležitosťou na bilancovanie a zamyslenie sa nad tým, ako covid ovplyvnil každého z nás. Je tiež príležitosťou zastaviť sa a spomínať na tých, ktorí tu už pre pandémiu nemôžu byť. V súvislosti so stredajším (6. 3.) pamätným dňom to uviedla spoluzakladateľka občianskeho združenia (OZ) Skutočné obete Lenka Straková.

"Šiesteho marca si pripomíname najťažšie obdobie v novodobej histórii. Od vypuknutia COVID-19 u nás prešli štyri roky a my veríme, že sme ako spoločnosť ešte nezabudli na náročné situácie, ktorým sme všetci čelili, na veľké úsilie, ktoré museli zdravotníci vynaložiť na záchranu pacientov, a v neposlednom rade na desaťtisíce stratených ľudských životov," skonštatovala Straková. OZ Skutočné obete, ktoré spája pozostalých, ustanovenie pamätného dňa iniciovalo.

Pietny deň vníma združenie nielen ako prejav solidarity s rodinami obetí, ale aj ako prejav ľudskosti a presvedčenia zachovať si pravdivý obraz o uplynulom období. Straková pripomína, že koronavírus pripravil na Slovensku o život vyše 21.000 ľudí. Spolu s inými ochoreniami, ktoré zaznamenali zvýšenú úmrtnosť v súvislosti s pandémiou, napríklad pre obmedzenú zdravotnú starostlivosť, predstavujú straty na životoch viac ako 30.000 ľudí.

OZ Skutočné obete plánuje v Bratislave postaviť centrálny pamätník obetiam pandémie. Má byť symbolom doby a súdržnosti, ktorú spoločnosť prejavila, a rovnako by mal viesť k celospoločenskému poučeniu, ako takéto tragické dejinné udalosti zvládať. Obete by mala pripomínať sústava mól vytvárajúca vlny na Ružinovskom jazere.