Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Združenie žiada zvýšenie dávok pre pacientov s najnižšími príjmami

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Združenie Venuše, žien s onkologickým ochorením, vyzvalo listom ministra práce J. Richtera, aby inicioval zmenu legislatívy pri vyplácaní nemocenských dávok pre nízkopríjmové skupiny.


Prešov 6. decembra (TASR) – Občianske združenie Venuše, ktoré združuje ženy s onkologickým ochorením, vyzvalo listom ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera, aby inicioval zmenu legislatívy pri vyplácaní nemocenských dávok pre nízkopríjmové skupiny ľudí, ktorí dostávajú počas PN mesačnú dávku okolo 200 eur. Združenie navrhuje, aby vláda stanovila podobný inštitút ako pri minimálnom dôchodku, aby sa človek, ktorý odpracoval 20 či 40 rokov, počas dlhodobej choroby neocitol v úplnej chudobe a nemal ani na prežitie. Informovala o tom dnes predsedníčka OZ Venuše v Prešove Mária Kurtová.

Združenie tiež upozornilo na diskrimináciu invalidných dôchodcov, ktorým štát nevypláca štátnu účelovú dotáciu na rekondičné pobyty. Žiada, aby sa dostali na rovnakú úroveň so starobnými dôchodcami, ktorí tento nárok majú. Kurtová uviedla, že v tomto roku sa otvoril zákon o nemocenských dávkach, ale len pre vysoko príjmové skupiny zamestnancov, ktorí budú platiť vyššie odvody, pričom sa stanovil strop na 1766 eur, z akého dostanú nemocenskú dávku.

Mrzí nás, že sa zabudlo na skupiny na opačnej strane, na ľudí s nízkym zárobkom, pretože veľmi sa to dotýka pacientov u nás na východe, konkrétne v Prešovskom kraji, kde sú najnižšie zárobky a kde veľmi veľa ľudí pracuje za minimálnu mzdu a ich maródka činí 200 eur. Je nám to ľúto, lebo pracovali 10, 20, 30 i 40 rokov. Môže to byť 55-ročná pacientka, ktorá dostane 200 eur maródku 12 mesiacov. Je to veľmi málo na prežitie a vôbec to nie je na dôstojný život človeka,“ uviedla Kurtová. Podľa jej slov iba parochňa stojí 200 eur a pozná prípad, že žene s onkologickou diagnózou sa na ňu museli poskladať kolegovia v práci. Ako ďalej zdôraznila, až 40 percent ľudí s touto diagnózou zomiera a často sa nedožije ani invalidného dôchodku.

Nízkopríjmové zamestnankyne



Predsedníčka OZ Venuše poukázala na to, že krajčírky, kuchárky, opatrovateľky, upratovačky, robotníčky za pásom, ktoré často pracujú za minimálnu mzdu, nemôžu absolvovať onkologickú liečbu bez toho, aby išli na PN. Pričom OZ Venuše nechce povyšovať onkologické diagnózy nad ostatné choroby, ale práve onkologickí pacienti sú u nás najpočetnejšou skupinou poberajúcou nemocenské dávky. Tvrdenie politikov, že maródky sa u nás zneužívajú, nie je podľa Kurtovej problémom chorých ľudí. Aby sa tak nedialo, existujú na to kontrolné mechanizmy.

Ak otvorený list ministrovi práce nepomôže, členky OZ Venuše budú apelovať na kompetentné inštitúcie. Obrátia sa na komisára pre osoby zdravotne ťažko postihnuté, tiež na výbor pri Rade vlády. Slovensko podpísalo Chartu práv pri OSN pre zdravotne ťažko postihnutých, preto si zaslúžia pomoc a ochranu, doplnila Kurtová.


Hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Michal Stuška pre TASR uviedol, že plne chápu, že onkologickí pacienti potrebujú okrem kvalitnej liečby aj primerané sociálne zabezpečenie a že z najnižších príjmov vyplýva aj pomerne nízka výška nemocenských dávok. „Náš rezort práve preto robí všetko v záujme zvyšovania zamestnanosti, ale aj reálnej výšky minimálnych či priemerných príjmov na Slovensku, od ktorých sa všetko odvíja,“ uviedol. Podnet od občianskeho združenia dostali dnes, preto žiadajú primeraný čas na naštudovanie a zaujatie stanoviska.

Zmeny v nemocenskej sa nedajú vylúčiť


Už teraz sa však nedajú vylúčiť možné budúce zmeny aj v oblasti výšky nemocenského tak, ako sa to udialo a opäť udeje pri materskom, ale aj v oblastiach starobných či invalidných dôchodkov, či aktuálnom výraznom zvýšení pomoci pre opatrovateľov ŤZP ľudí,“ píše sa v stanovisku ministerstva práce. „Výška nemocenského zamestnanca je 55 % jeho denného vymeriavacieho základu, akékoľvek diskusie však musia rešpektovať univerzálny princíp systému, z ktorého nie je možné vyňať a špecificky riešiť len istú kategóriu poistencov, ani podľa výšky príjmov, žiaľ, ani podľa vybranej závažnej diagnózy. Také riešenie by úplne narušilo základy poistného systému, keďže nemocenská dávka nepatrí pod štátnu sociálnu pomoc a nárok na ňu sa odvíja od výšky poistného z konkrétneho príjmu človeka,“ dodáva rezort.

Zvýšenie maximálneho základu poistného z 5-násobku na 7-násobok priemernej mzdy má podľa ministerstva zabezpečiť väčší výber a toto opatrenie má zabezpečiť väčšiu solidaritu s nízkopríjmovými poistencami. Umožní to financovanie sociálnych a pro-rodinných opatrení pre rodiny, zdravotne postihnutých či dôchodcov, preto kritika OZ Venuše tu nie je na mieste.

K rekondičným pobytom hovorca uviedol, že „priamo dávky na pobyty pre ľudí dlhodobo PN neexistujú, ponúkame však známy dotačný systém pre viaceré sociálne citlivé skupiny, ako sú dôchodcovia, občania s ŤZP či mladé rodiny. Zároveň zákonom 'nútime' zamestnávateľov, aby pokrývali rekondičné pobyty pre zamestnancov v rizikovejších povolaniach,“ reagoval Stuška.