Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Ozdobenie domu obecným erbom či vlajkou môže vyjsť draho

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Ján Siman

Za nepovolené použitie môže hroziť pokuta až do 6638 eur.

Bratislava 13. marca (TASR) - Skoro každé mesto má v súčasnosti svoje vlastné symboly. Niektoré len erb či pečať, iné aj vlajku či dokonca svoju vlastnú hymnu. Zákon o obecnom zriadení stanovuje, že obec má právo na vlastné symboly a je povinná ich používať pri výkone samosprávy. Symbolmi obce sú erb, vlajka, pečať, prípadne aj znelka obce.

Občania si však týmito symbolmi vlastné domy vyzdobiť nemôžu. Rovnako tak ich nemôžu voľne používať v publikáciách, časopisoch či letákoch. Ako upozornila hovorkyňa Združenia miest obcí a Slovenska (ZMOS) Marta Bujňáková, zákon zakazuje právnickým osobám zriadeným alebo založeným obcou, ako aj iným právnickým a fyzickým osobám, používať tieto symboly bez súhlasu obce.

Mestské a obecné samosprávy si svoje symboly ochraňujú všeobecne záväznými nariadeniami, v ktorých vymedzujú, kedy a za akých podmienok ich môže použiť aj niekto iný, ako príslušné mesto alebo obec. To znamená, že ak ich nejaká právnická alebo fyzická osoba použije bez povolenia či v zdeformovanej podobe, hrozí jej pokuta a to až do 6638 eur.

Bujňáková ďalej uviedla, že poskytovanie súhlasu nie je mestami a obcami upravené jednotne. "V niektorých mestách je vydanie súhlasu na použitie ich symbolov zverené priamo primátorom miest, ako ich štatutárnym zástupcom. V iných mestách zasa mestským radám a v niektorých obciach o tom rozhodujú dokonca obecné zastupiteľstvá," informovala.

Za dôstojné zaobchádzanie so symbolmi samosprávy zodpovedá ten, kto ich používa. Za udelenie súhlasu môžu mestá a obce v odôvodnených prípadoch žiadať finančnú úhradu.