Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ozónová vrstva Zeme bude lepšie chránená

Foto: AP Photo/Kevin Clifford

ákon, ktorý vychádza z nariadenia Európskeho parlamentu, zakotvuje lepšiu kontrolu podnikateľov, ktorí narábajú s látkami poškodzujúcimi ozónovú vrstvu.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Podnikom, ktoré nakladajú s látkami poškodzujúcimi ozónovú vrstvu, od novembra pribudnú nové povinnosti. Vyplýva to z nového zákona o ochrane ozónovej vrstvy Zeme, ktorý dnes 92 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

"Napriek pokroku dosiahnutému v rámci Montrealského protokolu je naďalej potrebné dokončiť vyraďovanie látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu v EÚ aj v celosvetovom meradle. Je preto žiaduce minimalizovať a vylúčiť výrobu a používanie týchto látok, keďže sú dostupné technicky uskutočniteľné alternatívy," píše sa v predkladacej správe.

Zákon, ktorý vychádza z nariadenia Európskeho parlamentu, zakotvuje lepšiu kontrolu podnikateľov, ktorí narábajú s látkami poškodzujúcimi ozónovú vrstvu. Stanovuje tiež požiadavky kontroly úniku a ukladá povinnosť evidencie a oznamovaciu povinnosť. Zároveň upravuje podmienky na získanie odbornej spôsobilosti na nakladanie s kontrolovanými látkami a na vydávanie odborných posudkov.

Ministerstvo životného prostredia pripúšťa, že v dôsledku schválenia návrhu vzniknú pre podnikateľskú sféru určité finančné nároky. Tie budú vyplývať z povinnosti získania odbornej spôsobilosti na nakladanie s látkami poškodzujúcimi ozónovú vrstvu.

Parlament dnes okrem toho posunul do druhého čítania návrh zákona o environmentálnom overovaní a registrácii organizácií v schéme Európskej únie pre environmentálne manažérstvo a audit, ktorý preberá európsku legislatívu. Schéma EMAS je dobrovoľným nástrojom environmentálnej politiky EÚ a registrovaným organizáciám umožňuje, aby mohli zainteresovaným stranám, ako napríklad zákazníkom či kompetentným orgánom preukázať, že vyhodnocujú, riadia a obmedzujú environmentálny vplyv svojich činností. Logo EMAS môžu používať ako marketingový alebo predajný nástroj. Na túto problematiku bude na Slovensku dohliadať Slovenská agentúra životného prostredia.