Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Režisér P. Bebjak: Pri mojej tvorbe ma inšpirujú silné témy

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vpravo režisér Peter Bebjak si preberá Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti filmu pri príležitosti 31. výročia vzniku Slovenskej republiky v priestoroch Slovenskej filharmónie 14. januára 2024 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Režisér Peter Bebjak priblížil, že pre svoju tvorbu si vyberá motívy, ktoré sa niečím vymykajú a ktoré iní nespracúvajú.

Bratislava 16. januára (TASR) - Pri mojej tvorbe ma najviac inšpirujú silné témy, buď príbeh človeka, alebo téma, ktorá rozpráva niečo provokujúce. Uviedol to režisér Peter Bebjak, ktorému prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu (14. 1.) udelila štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti filmu.

Priblížil, že pre svoju tvorbu si vyberá motívy, ktoré sa niečím vymykajú a ktoré iní nespracúvajú. Vtedy má pre neho jeho práca zmysel, môže zasiahnuť ľudí a inšpirovať ich, aby si jeho filmy pozreli.

Myslí si, že na veľké posolstvá má ešte čas, napriek tomu zdôraznil hodnoty, ako tolerancia, kritické myslenie a rozum. "Podľa mňa je dôležité, aby všetci, nielen mladí, ale aj starí robili to, čo ich má baviť, ale hlavne aby nejakým spôsobom existovala tolerancia, kritické myslenie, rozum, aby nezvíťazila hlúposť, dezinformácie a hoaxy," odkázal Bebjak.

Štátne vyznamenanie si veľmi cení preto, lebo ho dostal od človeka, ktorého si váži. "Neviem si predstaviť, že by som tú cenu prijal od niekoho, koho si nevážim alebo nemá pre mňa takú váhu ako prezidentka," ozrejmil.