Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Demeš: Návšteva v Bielom dome je dôležitá pre krajinu i pre politika

Na archívnej snímke Pavol Demeš. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Obsah stretnutia Petra Pellegriniho s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, i jeho priebeh bude podľa neho veľmi starostlivo konzultovaný medzi rezortmi diplomacie oboch krajín.

Bratislava 25. apríla (TASR) – Návšteva v Bielom dome je mimoriadne dôležitá vec pre krajinu, ale aj pre politika, ktorý tam zavíta. Pre TASR to uviedol bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš v súvislosti s návštevou premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) v USA, počas ktorej ho v piatok 3. mája prijme v Bielom dole americký prezident Donald Trump.

"Dostať sa do Bieleho domu je veľmi zložité a vyžaduje to množstvo diplomatického i politického úsilia," povedal Demeš. Poznamenal, že nepôjde o zdvorilostnú cestu. "Myslím si, že pôjde o prijatie v Bielom dome, ktoré bude mať svoju veľmi starostlivo a vopred pripravenú agendu," priblížil Demeš. Obsah stretnutia a jeho priebeh bude podľa jeho slov "veľmi starostlivo konzultovaný medzi rezortmi diplomacie oboch krajín."

Podľa premiérovej hovorkyne Patrície Macíkovej partneri posúdia celé spektrum otázok s dôrazom na ekonomickú a obrannú spoluprácu. "Spojené štáty sú pre slovenských exportérov desiatym najdôležitejším trhom. Americké spoločnosti patria medzi najvýznamnejších investorov na Slovensku a zamestnávajú 23.000 pracovníkov. Slovenské inovačné a technologické firmy začínajú úspešne expandovať v USA," konštatovala Macíková.

V rámci obrannej spolupráce sa počas rokovania americký prezident a slovenský premiér dotknú i modernizácie Ozbrojených síl SR. Venovať by sa mali aj zvyšovaniu obranných výdavkov v súlade so záväzkami vyplývajúcimi z členstva Slovenska v Severoatlantickej aliancii (NATO).

V novembri 2013 prijal vtedajší americký prezident Barack Obama slovenského premiéra Roberta Fica, päť rokov predtým prijal prezident George W. Bush slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. V marci 2006 navštívil Biely dom premiér Mikuláš Dzurinda, v marci 2005 predseda NR SR Pavol Hrušovský a v apríli 2003 prezident Rudolf Schuster.