Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

P. Frešo: Musíme zamedziť pašeráctvu ľudí a obnoviť schengenský systém

Pavol Frešo, archívne foto. Foto: Archív SDKÚ-DS

Ohrozenie Schengenu považuje za najväčší problém.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo dnes v Bruseli prezentoval stanovisko Európskej ľudovej strany vo Výbore regiónov aj predstaviteľke EÚ pre zahraničnú bezpečnosť a politiku Federice Mogheriniovej. Európski ľudovci vidia riešenie migračnej krízy v prvom rade v odstránení dôvodov pre takýto nekontrolovateľný pohyb ľudí.

"Od nás sa aj čaká, že podporíme systémové riešenia, to znamená zamedziť pašeráctvu, rozlíšiť ekonomických migrantov a uviesť naspäť funkčný schengenský systém... To, že v tejto chvíli naozaj stáva disfunkčným, ľudia veľmi zle vnímajú. Čím skôr do toho dokážeme vniesť poriadok, na ktorom sa spoločne dohodneme, tým to bude pre všetkých lepšie," povedal dnes Frešo na pôde Európskeho parlamentu. Práve ohrozenie Schengenu považuje za najväčší problém.

Prvým krokom, ktorý neznesie odklad, je aj pre zástupcov Európskej ľudovej strany zrýchlenie implementácie "hot spotov", teda identifikačných centier, v ktorých budú migranti zaregistrovaní a kde môžu žiadať o azyl. To má ísť ruka v ruke so zavádzaním efektívneho, spravodlivého a udržateľného mechanizmu, ktorý v rámci EÚ pomôže so zdieľaním spoločných nákladov spojených s riešením migračnej krízy.

Či už humanitárna pomoc, alebo posilnenie vonkajších hraníc EÚ je však len riešením následkov migračnej vlny a nie skutočného problému, ktorým je vojna a hlad v krajinách ako Sýria či Líbya, upozorňuje SDKÚ-DS.

TASR informovala Tlačová služba SDKÚ-DS.