Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

FREŠO: Verím, že sila lídrov povedie na summite k principiálnej dohode

Pavol Frešo Foto: Archív SDKÚ-DS

Z pozície predsedu samosprávneho kraja vníma Frešo summit aj ako ďalšiu príležitosť predstaviť možnosti bratislavského regiónu.

Bratislava 10. septembra (TASR) – Na bratislavskom neformálnom summite by sa sila lídrov únie mala pretaviť v principiálnu dohodu a následné konkrétne kroky. Verí v to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Samotné rokovanie lídrov dvadsaťsedmičky by podľa neho malo viesť ku konštruktívnej diskusii, dotýkajúcej sa i tém, ktoré vyvolávajú názorovú konfrontáciu. "Akákoľvek diskusia, aj taká bez okamžitého výsledku, je lepšia ako mlčanie, či odkazovanie si cez médiá," upozornil Frešo. Úsilie o dohodu a spoločné riešenia je podľa neho nevyhnutné. Poukazuje pritom na to, že problémy v Európskej únii sa dotýkajú každého z jej členov. "Či je to nezamestnanosť mladých, environmentálne problémy, ale aj prijímanie kvót," poznamenal.

Predseda BSK by ocenil, ak by aj summit lídrov EÚ pokračoval v duchu 7. Európskeho summitu regiónov a miest, ktorý sa konal v Bratislave na začiatku júla a ktorý sa skončil dohodou o presadzovaní riešení, vedúcich k zvýšenej efektivite investícii v prostredí regionálnych a miestnych samospráv. Podľa Freša je práve v tejto oblasti priestor aj na to, aby samotná EÚ dokázala zvýšiť svoju dôveryhodnosť a presvedčiť obyčajných ľudí o tom, že je efektívnym nástrojom, ako zaistiť nielen bezpečný, ale i kvalitnejší život Európanov. "Za veľmi dôležité považujem najmä teritoriálne investície, podporu dialógu s partnermi a korektné informovanie verejnosti," uviedol Frešo o krokoch, ktorým by orgány únie mali venovať zvýšenú pozornosť.

Z pozície predsedu samosprávneho kraja vníma Frešo summit aj ako ďalšiu príležitosť predstaviť možnosti bratislavského regiónu, "ktorého atraktivita nekončí hranicami bratislavského Starého Mesta".

Pri tejto príležitosti Frešo poukázal aj na to, že paralelne so summitom navštívi metropolu Slovenska i eurokomisárka Corina Cretu. "Predstavíme jej najdôležitejšie projekty, ktoré boli v kraji realizované," potvrdil Frešo.