Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

P. Frešo vyzdvihol SNP ako jednu z najvýznamnejších etáp našich dejín

Pavol Frešo Foto: TASR/Martin Baumann

"Popri SNP za takéto udalosti ešte považujeme vznik 1. Československej republiky a 17. november 1989," dodal šéf SDKÚ-DS.

Bratislava 28. augusta (TASR) - SDKÚ-DS si ako nástupkyňa povojnovej Demokratickej strany pravidelne pripomína Slovenské národné povstanie (SNP) ako jednu z najvýznamnejších svetlých kapitol našich dejín v ťažkom a tragickom 20. storočí. Pre TASR to dnes uviedol predseda strany Pavol Frešo.

"Popri SNP za takéto udalosti ešte považujeme vznik 1. Československej republiky a 17. november 1989," dodal.

"Dnes, pri príležitosti 68. výročia Slovenského národného povstania, sa skláňame pred pamiatkou tých, ktorí neváhali v ťažkých vojnových časoch roku 1944 obetovať vlastné životy v boji za slobodu, demokraciu a budúcnosť svojej vlasti. Je naozaj len málo dejinných udalostí, kedy slovenský národ dokázal bojovať so zbraňou v ruke za svoju slobodu. O to viac si treba výročie SNP pripomínať. A pripomínať si jeho odkaz s dôrazom na zodpovednosť, ochranu princípov slobody a demokracie a boja proti zlu, násiliu, diktatúre a totalitarizmu," podčiarkol Frešo.

"Je povinnosťou nás politikov, aby sme o týchto historických udalostiach hovorili, aby sme si ich pripomínali. Pretože len ten národ, ktorý pamätá na svoje dejiny a pozná ich, je skutočným národom. A pripomínanie si takýchto významných udalostí by nás malo spájať bez ohľadu na to, či patríme ku koalícii, alebo opozícii, k pravici alebo ľavici. Povstanie ukázalo, že v ťažkých a rozhodujúcich chvíľach, keď išlo o budúcnosť našej vlasti, dokázali spojiť svoje sily a ukázať odvahu ľudia všetkých politických aj konfesných prúdov," uzavrel.

Predseda SDKÚ-DS pripomenul, že povojnová Demokratická strana, ktorá vyšla práve z bojov v Slovenskom národnom povstaní, dokázala spojiť demokratické politické sily a vyhrať voľby. "V tom by mala byť príkladom pre súčasné stredo-pravé politické strany, kde vytváranie neustále nových politických strán a hranie sa na vlastnom piesočku nikomu nepomôže," uzavrel Frešo.