Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

GAJDOŠ: Do roku 2019 bude mať Slovensko deväť vrtuľníkov Black Hawk

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš Foto: TASR - Martin Pakovič

Už dodané vrtuľníky budú podľa ministra slúžiť napríklad na výcvik ďalších posádok, ale môžu aj pomáhať pri požiaroch.

Bratislava 27. júna (TASR) – V rámci modernizácie Ozbrojených síl (OS) SR získa Slovensko do dvoch rokov spolu deväť nových viacúčelových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk. Prvé dva z nich už pristáli na letisku v Prešove. Na dnešnom brífingu o tom informoval minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS).

Prvé dva viacúčelové vojenské vrtuľníky UH-60M Black Hawk pristáli na letisku v Prešove v pondelok (26.6.) a stali sa tak súčasťou výzbroje Vzdušných síl Ozbrojených síl SR.

„Som nesmierne rád, že uvedená zmluva podpísaná s USA sa plní. Budeme pokračovať aj naďalej v zmysle uvedenej zmluvy s tým, že pokračujeme na budúci rok dodávkou dvoch vrtuľníkov a v roku 2019 piatimi vrtuľníkmi. Cena je neustále tá istá, nezvyšuje sa, vrátane dopravy na územie Slovenskej republiky, teda 261 miliónov amerických dolárov,“ povedal Gajdoš.

UH-60M Black Hawk
Foto: MOSR


Už dodané vrtuľníky budú podľa ministra slúžiť napríklad na výcvik ďalších posádok, ale môžu aj pomáhať pri požiaroch, zabezpečovať evakuáciu počas povodní, teda podobne ako Mi-17 plniť úlohy leteckej záchrannej a pátracej služby.

Ministerstvo obrany SR zvažuje v budúcnosti dozbrojenie vrtuľníkov, a to v závislosti od finančných prostriedkov, ktoré bude mať rezort k dispozícii.

V minulosti sa diskutovalo aj o možnom zriadení výcvikového centra pre pilotov vrtuľníkov na Slovensku, podľa Gajdoša je táto otázka stále otvorená. Slovensko má momentálne pre vrtuľníky Black Hawk vycvičené štyri posádky, ale výcvik v USA stále prebieha. Do konca tohto roka bude vycvičených šesť posádok.

Nové vrtuľníky v slovenských ozbrojených silách nahradia doterajšie Mi-17. „Postupne na základe dodávania vrtuľníkov UH-60 Black Hawk budeme uvedené vrtuľníky vyraďovať z používania,“ dodal Gajdoš.

Prvý Spartan by na Slovensku mal pristáť v októbri


Okrem viacúčelových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk, z ktorých prvé dva už pristáli na letisku v Prešove, pripravuje Ministerstvo obrany (MO) SR aj ďalšie modernizačné projekty. Slovenská armáda by mala získať aj nové dopravné lietadlá, stíhacie lietadlá, bojové vozidlá a 3D radary. O stave projektov na dnešnom brífingu informoval minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS).

„Pokračujeme zároveň aj v piatich najdôležitejších modernizačných projektoch,“ upozornil Gajdoš. Rezort obrany zakúpil dve dopravné lietadlá C-27J Spartan. MO SR podpísalo kontrakt na ich dodávku ešte v októbri 2014. Prvé lietadlo by na Slovensku malo pristáť v októbri tohto roka. Zo strany výrobcu ide o nedodržanie dohodnutého termínu, podľa Gajdoša si bude Slovensko uplatňovať sankciu.

V súčasnosti Ozbrojené sily SR dopravnými lietadlami už nedisponujú, stroje typu AN-24 a AN-26 vyradili. Slovenská armáda momentálne vlastní stíhacie lietadlá MiG-29. Ochranu vzdušného priestoru SR by mali zabezpečovať zatiaľ do roku 2019. Podľa Gajdoša by mala byť v najbližších mesiacoch spracovaná analýza o budúcnosti vojenského stíhacieho letectva na Slovensku.

Predchádzajúca vláda začala v roku 2015 rokovania so Švédskom o prenájme stíhacích lietadiel JAS 39 Gripen, momentálne však prebiehajú rokovania s viacerými krajinami.

Vláda SR taktiež tento rok schválila materiál na obstaranie obrnených vozidiel 8x8 a 4x4. Odhadovaná suma na nákup 81 kusov vozidiel 8x8 je 417 miliónov eur, na 404 vozidiel 4x4 je 782,7 milióna eur. Nákupy by malo Slovensko realizovať postupne v rokoch 2018 až 2029. „Samozrejme platí, že do tejto akvizície plánujeme zapojiť v maximálnej miere domáci obranný a zbrojársky priemysel, tak ako sa na tom uzniesla aj vláda,“ povedal Gajdoš.

Ochranu vzdušného priestoru na Slovensku zabezpečujú radary typu P-37, podľa MO SR ich však treba do roku 2020 postupne obmeniť. Rezort obrany by chcel nakúpiť nové 3D radary stredného dosahu za približne 60 miliónov eur. Ukončenie súťaže Gajdoš predpokladá v druhej polovici tohto roka.

Do roku 2019 by SR mala taktiež získať spolu deväť viacúčelových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk, prvé dva z nich už v pondelok (26.6.) pristáli v Prešove.