Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Gajdoš: Novela zákona nezakazuje nosenie maskáčových vzorov

Na archívnej snímke minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Za neoprávnené používanie vojenských uniforiem a označenia Ozbrojených síl (OS) SR majú hroziť sankcie až do výšky 500 eur.

Bratislava 11. januára (TASR) - Štát nechce zakázať nosenie "maskáčov". Neaktuálny kamuflážový vzor, ktorý sa v slovenskej armáde už nevyužíva, budú môcť rybári či poľovníci nosiť naďalej. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) to vysvetlil na sociálnej sieti v súvislosti s novelou zákona o ozbrojených silách.

"Zákon nezakazuje nosenie neaktuálnych uniforiem, respektíve oblečenia bežne dostupného napríklad v 'army shopoch'. Oblečenie tohto typu môže byť označené štátnym znakom, no zároveň nemôže byť označené špecifickými znakmi vojenskej rovnošaty vyvolávajúcimi dojem, že ide o príslušníka Ozbrojených síl (OS) SR," ozrejmil. Zakázané je teda nosenie aktuálneho vzoru armádnej uniformy (vzor 2007 DP - les).

Zákon sa tak nebude vzťahovať na rybárov či poľovníkov, ktorí majú na oblečení staršie "maskáčové" vzory. Jednotlivé časti odevu však podľa slov ministra nesmú obsahovať špecifické znaky vojenskej rovnošaty. Pokuta bude hroziť za nosenie vojenskej uniformy alebo jej časti so súčasnou potlačou, a to aj v prípade odstránenia štátneho a ďalších špecifických znakov.

Medzi špecifické znaky, ktoré sa nesmú nachádzať na oblečení, patria odznak na čiapke so štátnym znakom, rukávové znaky, rozlišovacie označenie vojenských útvarov a tiež rozlišovacie znaky používané výhradne v OS SR. Súčasťou oblečenia nesmú byť ani hodnostné označenie či gombíky so symbolmi ozbrojených síl.

Za neoprávnené používanie vojenských uniforiem a označenia Ozbrojených síl (OS) SR majú hroziť sankcie až do výšky 500 eur. Novelu zákona o ozbrojených silách schválila vláda, ministerstvo navrhuje jej účinnosť od 1. mája tohto roka. Rezort tak reaguje na problém s extrémistickými polovojenskými organizáciami. Obmedzenie sa má vzťahovať na aktuálne zavedené rovnošaty. Výnimku majú mať poberatelia výsluhového alebo invalidného výsluhového dôchodku, účastníci boja proti fašizmu a rehabilitovaní vojaci.

Zákaz zahŕňa tiež použitie iných odevov označených štátnym znakom SR a zameniteľných s vojenskou rovnošatou. Nezákonné má byť aj zneužitie označenia OS SR v písomnom styku, názvoch domén webových stránok či na motorových vozidlách. Trestať sa má tiež použitie osobnej identifikačnej karty inou osobou ako vojakom.