Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

P. GAJDOŠ: Odkaz generála M. R. Štefánika je stále živý, je večný

Na snímke minister obrany Peter Gajdoš počas pietnej spomienky pri príležitosti 98. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika na Bradle 6. mája 2017 Foto: FOTO TASR - Martin Palkovič

Počas dnešnej národnej pietnej spomienky pri príležitosti 98. výročia tragickej smrti generála Štefánika to povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.

Brezová pod Bradlom 6. mája (TASR) – Odkaz Milana Rastislava Štefánika je stále živý, je večný. Je odkazom pre nás všetkých, najmä pre mládež, ktorej sa dnes na mieste posledného odpočinku slovenského velikána zišlo veľké množstvo. Počas dnešnej národnej pietnej spomienky pri príležitosti 98. výročia tragickej smrti generála Štefánika to povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.



"Som nesmierne rád, že Štefánik je príkladom nielen pre mladú generáciu, ale pre nás všetkých, pre našich profesionálnych vojakov, diplomatov, politikov. Jeho odkaz – veriť, milovať, pracovať stále platí a pokiaľ sa ho budeme držať, dosiahneme úspechy aj v našej krásnej, rodnej Slovenskej republike," skonštatoval šéf rezortu obrany.



Ako po pietnej spomienke pre TASR povedal veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Christophe Léonzi, Milan Rastislav Štefánik tak, ako bol občanom Slovenska, bol aj občanom Francúzska. Bol to francúzsky generál, vedec, politik, ktorého myšlienky sú živé aj dnes najmä vo vzťahu k spoločnej histórii Francúzska a Slovenska a predtým Československa.

"Jeho odkaz je aktuálny najmä v súčasnosti, keď žijeme v spoločnej Európe. Spoločne musíme zachovávať nielen jeho myšlienky, ale aj bojovať proti tým, ktoré rozdeľujú ľudí, a to fašizmus, nacionalizmus, populizmus a extrémizmus," zdôraznil francúzsky veľvyslanec.




Spomienku na tragické úmrtie M. R. Štefánika si dnes na Bradle okrem ministra obrany pripomenuli francúzsky i ruský veľvyslanec, poslanci Národnej rady SR, predstavitelia štátnej správy, samospráv, cirkví, ale aj niekoľko stoviek návštevníkov Bradla. Po pietnom akte kladenia vencov, príhovore a hymnických piesňach pokračovala spomienka sprievodným programom na Námestí M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom.