Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

P. Gajdoš: Pri EuroArtillery chceme využiť domáci obranný priemysel

Na archívnej snímke minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministri obrany a zahraničných vecí členských štátov EÚ na pondelňajšom zasadnutí zároveň zhodnotili implementáciu Globálnej stratégie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ.

Luxemburg/Bratislava 25. júna (TASR) - Slovensko chce pri realizácii projektu nepriamej palebnej podpory - EuroArtillery - naplno využiť kapacity domáceho obranného priemyslu. Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) to uviedol v pondelok počas stretnutia šéfov rezortov obrany a zahraničných vecí členských štátov Európskej únie (EÚ) na rokovaní Rady pre zahraničné veci v Luxemburgu. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

"Slovensko má bohatú tradíciu v oblasti vývoja a výroby delostreleckých systémov, a preto príležitosť, akou slovenský projekt EuroArtillery je, umožňuje plne využiť potenciál nášho obranného priemyslu. Zároveň ide o nedostatkovú spôsobilosť v rámci EÚ aj NATO, preto je rozhodne významným príspevkom k bezpečnosti v Európe," uviedol Gajdoš. Ako ďalej vysvetlil, cieľom slovenského projektu je vyvinúť presnú mobilnú delostreleckú platformu s ďalekým dostrelom na koordinované použitie v mnohonárodných operáciách.

"Na našom projekte participuje aj Taliansko a pozorovateľský status zatiaľ deklarovalo sedem členských štátov Európskej únie, pričom ďalšie z nich o zapojení do projektu uvažujú," dodal minister.

Ministri obrany a zahraničných vecí členských štátov EÚ na pondelňajšom zasadnutí zároveň zhodnotili implementáciu Globálnej stratégie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ. Schválili spoločné pravidlá riadenia projektov PESCO a diskutovali aj o poradí plnenia záväzkov či špecifikácii presnejších cieľov štruktúrovanej spolupráce v oblasti obrany.

"Slovensko bude v rámci PESCO participovať aj na projekte vojenskej mobility, ktorá bola jednou z dominantných tém diskusie. Zámer zlepšiť vojenskú mobilitu si vyžaduje odstrániť legislatívne a fyzické bariéry, ktoré sťažujú a spomaľujú cezhraničný pohyb našich ozbrojených síl, ako aj ozbrojených síl našich spojencov z EÚ a NATO, a to najmä na rôzne medzinárodné cvičenia. Zefektívnenie vojenskej mobility zároveň prispeje k zvýšeniu reakcieschopnosti na prípadné krízové situácie, čím sa v konečnom dôsledku posilní bezpečnosť v európskom priestore. Uvedený zámer si bude vyžadovať širokospektrálne zapojenie relevantných orgánov štátnej správy, samosprávy či súkromných subjektov. Vrátane inštitúcií zodpovedných za dopravnú infraštruktúru či vnútorné záležitosti a financie," uvádza sa v tlačovej správe ministerstva obrany SR.

Šéfovia rezortov obrany a zahraničných vecí v pondelok rokovali aj za účasti generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga. Počas stretnutia diskutovali o pokroku v otázkach strategickej spolupráce medzi EÚ a NATO s dôrazom na vojenskú mobilitu, boj proti hybridným hrozbám a posilnenie obranných spôsobilostí.