Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

P. Gajdoš: Rezort obrany v súčasnosti neodmietol financie z USA

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš počas tlačovej konferencie 3. augusta 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šéf rezortu to povedal vo štvrtok po rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť.

Bratislava 14. marca (TASR) - Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) tvrdí, že rezort v súčasnosti neodmietol financie z USA na modernizáciu vojenských letísk. Šéf rezortu obrany to povedal vo štvrtok po rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť.

"V žiadnom prípade sme v súčasnosti neodmietli ponuku financií zo Spojených štátov amerických, pokiaľ nebude vyriešená záležitosť dojednania právneho rámca a odsúhlasenia tejto zmluvy," zdôraznil Gajdoš. Zmluvu podľa jeho slov musí schváliť aj bezpečnostná rada a vláda.

Jej vyrokovanie je podľa jeho slov zodpovednosťou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Tvrdí, že zatiaľ pripomienky ministerstva obrany k zmluve neakceptovalo. To označil ako dôvod, pre ktorý rezortu diplomacie oznámil, že nebude participovať na rokovaniach, pokiaľ nebudú pripomienky prekonzultované.

Pri dohode treba podľa neho rozlíšiť dve rozdielne záležitosti. "Je to záležitosť vo veci financií zo Spojených štátov amerických, a potom je to vlastná dohoda alebo právny rámec, v ktorom sa nehovorí o financiách zo Spojených štátov amerických," ozrejmil Gajdoš. Tvrdí, že pripomienky k dohode nie sú pripomienkami strany SNS, ale profesionálne pripomienky v zmysle ústavy či medzinárodného práva.

Člen výboru Andrej Hrnčiar (Most-Híd) argumentuje tým, že vojenské letiská sú v dezolátnom stave. Pokiaľ bude možnosť načerpať financie na ich rekonštrukciu, treba to podľa neho využiť. Komunikáciu koaličných partnerov k tejto téme komentovať nechcel. "Je to nejaký vývoj. Som presvedčený, že keď sa budúci týždeň predseda vlády stretne s kompetentnými ministrami, celé sa to nejakým spôsobom vyrieši," doplnil.

Ľubomír Galko (SaS) hovorí, že rezort obrany a SNS "zatiahli ručnú brzdu". "Začínajú cúvať, lebo sa proti nim postavila celá demokraticky zmýšľajúca politická scéna," povedal. Ich postoj označil za nezmyselný a privítal zmenu vo vyjadreniach SNS. Myslí si, že zmluva nakoniec bude uzatvorená a rokovania budú pokračovať.

Galko zároveň argumentuje tým, že podobnú dohodu už v minulosti schválilo aj Maďarsko. Hrozí podľa neho to, že ponúknuté financie skončia práve u nich. Zdôraznil, že Maďarsko malo podobné pripomienky ako sú tie slovenské, a dokázalo ich vyrokovať.

Rezort obrany v pondelok (11. 3.) informoval, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými. Jej prijatie by podľa ministerstva ohrozilo suverenitu Slovenskej republiky. Argumentuje aj tým, že ponuka USA nereflektovala na operačné požiadavky Ozbrojených síl SR.

Rozhodnutie prekvapilo aj rezort diplomacie, ktorý v pondelok napísal, že s ním Ministerstvo obrany SR svoje rozhodnutie nekonzultovalo. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v stredu (13. 3.) vyhlásil, že nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne financie ponúknuté neboli. Zároveň opakoval, že sa nemení zahraničnopolitická orientácia Slovenska.