Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Rokovania o prenájme stíhačiek by mohli byť ukončené v polovici júna

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Slovensko chce prenájom na 1200 letových hodín ročne.

Bratislava 25. mája (TASR) – Rokovania so švédskou stranou o prenájme letových hodín na stíhačky JAS-39 Gripen by podľa slov ministra obrany Petra Gajdoša (nominant SNS) mohli byť ukončené v polovici júna. V rozhovore pre TASR taktiež uviedol, že v súčasnosti prebiehajú rokovania o legislatívnych otázkach a o cene za prenájom strojov.

"Počítam s tým, že do polovice júna by mohli byť ukončené rokovania," uviedol v rozhovore Gajdoš. Do budúcnosti nie je vylúčená ani možnosť, že by si Slovensko stíhačky kúpilo, ale to je možné iba v prípade, že by vláda zmenila mandát. Všetko bude závisieť aj od toho, aká výhodná bude zmluva o prenájme letových hodín. "Ak by bola kúpa výhodnejšia pre Slovenskú republiku, tak sa bude musieť zmeniť uznesenie vlády SR, ale nad touto alternatívou som zatiaľ nerozmýšľal a ani sme ju neanalyzovali," dodal Gajdoš.

V prípade, ak by nedošlo k prenájmu švédskych stíhačiek a Slovensko by chcelo lietadlá nakúpiť, musel by sa podľa Gajdoša vyhlásiť medzinárodný tender. Otázka zrušenia nadzvukového letectva je podľa Gajdoša hypotetická. "Som presvedčený o tom, že zabezpečenie vzdušného priestoru a obrany SR vlastnými prostriedkami je určitá prestíž," dodal.

Predchádzajúce vedenie ministerstva predĺžilo abonentnú zmluvu, prostredníctvom ktorej zabezpečuje prevádzku súčasných stíhačiek Mig-29, a to na obdobie ďalších troch rokov s možnosťou skrátenia o jeden rok. Údržba súčasných stíhačiek je tak zabezpečená do roku 2019. Abonent mal pôvodne skončiť v tomto roku.

Slovensko chce prenájom na 1200 letových hodín ročne. Vláda poverila ešte bývalého ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD), aby začal rokovania so Švédskom o prenájme lietadiel JAS-39 Gripen v marci minulého roka.