Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

P. Gajdoš sa spojil s vojakmi na misiách

Minister obrany SR Peter Gajdoš (na snímke) sa pri príležitosti Dňa Ozbrojených síl SR spojil cez skype s vojakmi, ktorí slúžia v zahraničných operáciách a misiách. Velitelia slovenských kontingentov ho informovali o aktuálnej situácii v krajinách, v ktorých pôsobia. V Bratislave 21. septembra 2018. Foto: TASR/Martin Baumann

Počas rozhovoru im zablahoželal ku Dňu Ozbrojených síl a k 25. výročiu OSSR. Ministra tiež zaujímal zdravotný stav vojakov a prípadné žiadosti jednotiek v zahraničí.

Bratislava 21. septembra (TASR) - V siedmich zahraničných misiách a operáciách slúži aktuálne 481 slovenských profesionálnych vojakov. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) sa s nimi v piatok spojil prostredníctvom skypu pri príležitosti Dňa Ozbrojených síl (OS) SR. Počas rozhovoru im zablahoželal ku Dňu Ozbrojených síl a k 25. výročiu OSSR. Ministra tiež zaujímal zdravotný stav vojakov a prípadné žiadosti jednotiek v zahraničí.

"Som nesmierne rád, že počas informovania som dostal veľmi pozitívne informácie o zodpovednom prístupe k plneniu povinností," uviedol minister po rozhovoroch. "Zároveň som hrdý na to, že napr. na Cypre plníme samostatné úlohy ako vedúca krajina v sektore číslo štyri po odchode príslušníkov maďarských ozbrojených síl, Srbska a Ukrajiny," doplnil. Šéf rezortu zdôraznil, že slovenskí vojaci v zahraničných misiách "dodržiavajú princípy disciplíny, plnenia úloh a sú reprezentantmi našej rodnej Slovenskej republiky."

Takmer 500 slovenských profesionálnych vojakov a vojačiek slúži v misiách a operáciách v Afganistane, Bosne a Hercegovine, na Cypre, v Iraku, Lotyšsku, Libanone a Gruzínsku. Dĺžka pobytu vojakov na misiách závisí podľa ministra od druhu operácie. Napríklad na Cypre slúžia vojaci do jedného roku, podobne ako na pozorovacej misii v Gruzínsku. V ostatných misiách je bežná doba rotácie po šiestich mesiacoch.

Podľa náčelníka generálneho štábu Daniela Zmeka je spojenie s vojakmi počas takýchto významných príležitostí, ako je napríklad Deň Ozbrojených síl, nielen protokolárnou záležitosťou, ale aj otázkou cti a prestíže. S vojakmi na misiách však komunikujú denne.

"Čo sa týka zabezpečenia spojenia s jednotlivými misiami, máme v podstate denné spojenie, máme zabezpečený tzv. reporting systém alebo systém hlásení, ktorý prebieha denne na rannej a večernej báze. Pri akomkoľvek incidente, ktorý môže ohroziť alebo ohrozil slovenských vojakov, komunikujeme okamžite online," uviedol. Videokonferencie podľa neho prebiehajú najmä pri ujasňovaní zložitejších záležitostí plnenia operačných úloh.