Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: P. GAJDOŠ: Prispeli sme na výcvik líbyjskej pobrežnej stráže

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš počas tlačovej konferencie po neformálnom zasadnutí ministrov obrany krajín EÚ 27. septembra 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR Martin Baumann

Slovensko je pripravené poslať svojich vojenských policajtov do námornej operácie v Stredozemnom mori s názvom Sophia, zameranej na rozloženie prevádzačských sietí.


Bratislava 27. septembra (TASR) - Slovensko prispelo sumou 50.000 eur na výcvik líbyjskej pobrežnej stráže a taktiež je pripravené poslať svojich vojenských policajtov do námornej operácie v Stredozemnom mori s názvom Sophia, zameranej na rozloženie prevádzačských sietí. Po dnešnom neformálnom rokovaní ministrov obrany krajín EÚ v Bratislave to uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš s tým, že ide o príspevok Slovenska k posilneniu bezpečnosti v EÚ.



Gajdoš zdôraznil, že aká silná je EÚ, také silné je aj NATO, a opačne. "Slovenská republika, OS SR, ministerstvo obrany musia venovať budovaniu ozbrojených síl, ich modernizácii a výstavbe jednoznačnú pozornosť. A týmto môžeme prispieť, vrátane vyčlenenia dostatočného množstva financií a zdrojov i vlastnou prípravou," uviedol Gajdoš. Slovensko taktiež podľa neho prispieva k európskej bezpečnosti aj tým, že je vedúcou krajinou v rámci operácie ALTHEA v Bosne a Hercegovine.




Slovenský minister obrany taktiež informoval, že SR vstúpila do zvereneckého fondu EÚ pre východné partnerstvá. Cieľom fondu je podpora účasti štátov Východného partnerstva na aktivitách spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ. SR prispeje do tohto zvereneckého fondu sumou 20.000 eur.

Na snímke zľava vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a podpredsedníčka EK Federica Mogheriniová, minister obrany SR Peter Gajdoš a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas spoločnej fotografie na neformálnom zasadnutí ministrov obrany krajín EÚ 27. septembra 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann
Foto: TASR Martin Baumann


Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová označila dnešné rokovania v Bratislave za dôležité z pohľadu ďalšieho postupu a spolupráce v oblasti obrany. Európska obrana sa podľa jej slov skladá z troch pilierov. Prvým je implementácia európskej globálnej stratégie, druhým európsky obranný akčný plán, ktorý sa zameriava na podporu obranného priemyslu, a nových technológií. Tretím pilierom je implementácia Varšavskej deklarácie o spolupráci medzi EÚ a NATO. Tento balík európskej obrany, sa bude podľa jej slov dokončovať v novembri a decembri tohto roka na ďalších rokovaniach v Bruseli.

Mogheriniová opätovne zopakovala, že počas rokovaní v Bratislave sa nehovorilo o vytvorení európskej armády. "Veľmi jasne hovorím, že dnes počas trojhodinovej diskusie som nepočula slová veto, blokovanie a ani raz som nepočula slovo ozbrojené sily. Nejde tu o európske ozbrojené sily, ide o posilnenie obrannej spolupráce v rámci EÚ," zdôraznila. Pripomenula, že už dnes má EÚ k dispozícii nástroje, ktoré umožňujú posilnenie bezpečnosti. Ide napríklad o využitie bojových jednotiek EÚ, tzv. Battle group, ktoré sa doteraz nepoužili.