Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

P. Hrušovský sa ešte nerozhodol, či bude kandidovať na post prezidenta

Pavol Hrušovský Foto: TASR/Martin Baumann

Záujem kandidovať avizoval zatiaľ Ján Čarnogurský.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Bývalý líder kresťanských demokratov a súčasný šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský sa podľa svojich slov ešte nerozhodol, či bude o dva roky kandidovať v prezidentských voľbách.



Ako dnes poznamenal v diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska O 5 minút 12, tomuto rozhodnutiu prikladá najvyššiu dôležitosť, a preto o ňom netreba zľahčovať diskusiu a počúvať ľudí.

"Téma je legitímna, aj mená, ktoré sa spomínajú," skonštatoval Hrušovský s tým, že zohľadňujú požiadavky toho, ako si kto predstavuje spravovanie štátu. Ako poznamenal, príde čas, kedy sa osoby a možno aj politické strany k otázke možných prezidentských kandidátov vyjadria.

Prezidentské voľby sa na Slovensku uskutočnia v roku 2014. Podľa Ústavy SR môže kandidáta na hlavu štátu navrhnúť minimálne 15 poslancov NR SR, alebo 15.000 občanov formou petície. Kandidát musí mať minimálne 40 rokov. Záujem kandidovať avizoval zatiaľ Ján Čarnogurský. Ako možný kandidát sa spomína aj premiér Robert Fico (Smer-SD), bývalý šéf KDH Pavol Hrušovský, bývalý veľvyslanec SR v USA Martin Bútora a aj zakladateľ Dobrého Anjela Andrej Kiska, ktorého by chceli liberáli.