Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

P. JAVORČÍK: Sme na polceste v dobiehaní za západnou časťou Európy

Peter Javorčík Foto: TASR

Správu "Stredná Európa pripravená na budúcnosť" predstavia v stredu 22. januára v Bratislave na prvom podujatí medzinárodnej série panelových diskusií.

Bratislava 21. januára (TASR) - Analýzu stavu, kde sa nachádza región strednej Európy po 25 rokoch zmien, ako aj odporúčania do ďalšieho desaťročia prináša materiál, ktorý pripravili dva stredoeurópske think-tanky, demosEuropa a Inštitút pre stredoeurópsku politiku (CEPI).

Správu "Stredná Európa pripravená na budúcnosť" predstavia v stredu 22. januára v Bratislave na prvom podujatí medzinárodnej série panelových diskusií. Nasledovať bude Varšava a Brusel. Rovnaká diskusia sa plánuje aj v Prahe a Budapešti.

Táto štúdia je výsledkom rok trvajúceho projektu Reflexnej skupiny zloženej zo štátnych tajomníkov pre európske záležitosti krajín V4, poradcov premiérov a prezidentov, bývalej eurokomisárky pre regionálny rozvoj, popredných analytikov.

Jedným z jej členov bol štátny tajomník slovenského rezortu diplomacie Peter Javorčík. Vyšehradská štvorka a Rakúsko vyšli podľa neho z krízy relatívne posilnení oproti iným častiam EÚ. "Toto má byť určitý signál zvýšeného sebavedomia regiónu, s ktorým sa snažíme vstúpiť do druhého desaťročia. Zároveň sme si vedomí aj toho, kde zaostávame," priblížil Javorčík pre TASR.

Týka sa to napríklad nedostatočnej infraštruktúry či toho, že ekonomický rast je iba do malej miery založený na inováciách a modernom type ekonomiky. "Práve tu musíme zmeniť politiku v krajinách Vyšehradskej štvorky. Inovácie, veda, výskum sú úzko naviazané aj na kvalitu vzdelávacích systémov a to, ako vieme prepájať vzdelávanie s trhom práce. Je to notorický problém V4. Na jednej strane sme sebavedomejší región, ale zároveň si uvedomujeme, čo všetko treba spraviť, aby sme zavŕšili dobiehanie za západnou časťou Európy. Ešte sme stále niekde na polceste," poznamenal.

Ako dodal programový riaditeľ CEPI Milan Nič, vypracovaná štúdia sa mala pozrieť na stredoeurópsky región zvonku ľuďmi, ktorí z neho pochádzajú. "Čo by sme mali robiť, aby sme sa dostali ďalej, aby sme sa v ďalšom desaťročí dotiahli na jadro EÚ," konštatoval s tým, že správa vyzýva na ďalšie reformy, ale nezatvára oči ani pred tým, čo nefunguje. "Neobchádza rómsku otázku. Otvorene hovorí o tom, že na pracovný trh bude prichádzať stále viac mladých Rómov, ktorí nie sú úplne integrovaní do školského systému, a čo to znamená pre ekonomiky Slovenska a Maďarska," uviedol Nič.