Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kažimír bude informovať o dokumentoch osobne prezidenta Kisku

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidenta SR zaujíma ako mohli uniknúť tajné informácie finančného charakteru, ktoré sa týkajú jeho osobne.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) prijal pozvanie prezidenta Andreja Kisku a bude s ním o vzniknutej situácii hovoriť osobne, nie prostredníctvom médií. Avizoval to v reakcii na dnešnú výzvu hlavy štátu, aby mu do pondelka (18.9.), ešte pred odletom Kisku do USA, vysvetlil únik tajných informácií týkajúcich sa jeho osoby a aké z toho vyvodí dôsledky.

"V tejto chvíli môžem povedať, že ho budem informovať, kto všetko s týmito dokumentmi prišiel do kontaktu v rámci finančnej správy, ako aj mimo finančnej správy a to v rozsahu informácií, ktoré je možné získať počas predĺženého víkendu. Zatiaľ nie je známe, kto predmetné dokumenty poslal a či naozaj unikli z prostredia finančnej správy, preto žiadam pána prezidenta, aby dovtedy vážil svoje slová," konštatoval Kažimír v stanovisku, ktoré TASR poskytla riaditeľka tlačového odboru ministerstva financií Alexandra Gogová.

"Zároveň sa chcem jasne dištancovať od praktík, ktoré pomenoval prezident republiky vo svojom emotívnom prejave," dodal Kažimír.

"V týchto dňoch sa rozhoduje, či Slovensko je, alebo nie je mafiánskym štátom. Sú mafiánske praktiky, keď sa utajované dokumenty vyťahujú a používajú proti občanom našich krajín, proti politikom. A dnes sa takéto mafiánske praktiky používajú proti hlave štátu. Žiaden občan, ani jeden na Slovensku, si nemôže byť istý, že takéto mafiánske praktiky nebudú použité aj proti nemu," vyhlásil dnes Kiska na svojej sociálnej sieti.

Viaceré médiá mali dostať do redakcie anonym a na základe neho informovali, že spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej majiteľmi sú prezident Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Zistili, že si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27.000 eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane. Podobný e-mail dnes ráno dostala i redakcia TASR.

Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin. Kiska na utorkovej (12.9.) tlačovej konferencii vysvetlil, že daňový úrad mal iný názor ako firma KTAG na zaúčtovanie položky. Podobné prípady sú podľa hlavy štátu bežné, on osobne nemá čo skrývať.

Členov vlády neuspokojilo celkom vysvetlenie prezidenta SR, ktoré ponúkol ohľadom daňovej kontroly a policajného vyšetrovania v rodinnej firme KTAG.