Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

P. KAŽIMÍR: Opozícia všetko maľuje načierno a chce to pripísať Smeru

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Štefan Puškáš

Odmietol pritom opozičnú kritiku o údajnej ideologizácii tvorby rozpočtu.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Počas rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorá trvala štyri dni, bolo v Národnej rade (NR) SR počuť kultivované príspevky k veci, ale aj rôzne bludy a opakované lži. Vo svojom záverečnom slove na to upozornil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Sme na to všetci zvyknutí, je to aréna a legitímny priestor na to, čo chcú povedať vládni a opoziční poslanci," pripustil. O zákone roka bude parlament hlasovať vo štvrtok (13.12.) o 11. hodine.

Podľa vlastných slov veľmi dobre chápe, aký obraz o súčasnej vláde chce vytvoriť veľká časť parlamentnej opozície. "Snaží sa všetko maľovať načierno a prišiť možný budúci vývoj v našej krajine Smeru-SD, ktorý prevzal zodpovednosť za vládnutie v apríli tohto roka," upozornil šéf rezortu financií.

Odmietol pritom opozičnú kritiku o údajnej ideologizácii tvorby rozpočtu. Za ideológiu sa podľa neho nedá označiť, keď sa vláda snaží zabrániť ďalšiemu cenovému nárastu a preto pri snahe o konsolidáciu verejných financií nezvyšovať nepriame dane, ako by to spravila predchádzajúca pravicová vláda.


P. Kažimír: Mám nepríjemný pocit, že budúci rok bude podobný roku 2009


Kritikom z opozície pripomenul, že počas existencie samostatnej SR vládli spolu 10 rokov, počas ktorých mali príležitosť zaviesť vlastné opatrenia napríklad na zefektívnenie štátnej správy. "Uznávam, máme neefektívne inštitúcie, ale vy ste 10 rokov žili s takto neefektívnym sektorom," upozornil Kažimír s tým, že očakávať zázraky od kabinetu, ktorý vládne niekoľko mesiacov, je škodoradostné a ideologické.

Udržať pri neustálych výpadkoch príjmov tohtoročný rozpočet podľa neho nebolo jednoduché. Poznamenaný bol totiž absolútnou rezignáciou na ozdravovanie verejných financií predchádzajúcou vládou. Napriek tomu sa však podarí udržať deficit blízko plánovanej úrovne 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Kažimír podľa vlastných slov ide aj do budúceho roka s veľkým rešpektom. "Mám nepríjemný pocit, že budúci rok bude podobný roku 2009," avizoval.

Minister v závere poprel aj vyjadrenia niektorých opozičných poslancov týkajúce sa spôsobu konsolidácie. Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) vláde vyčítal, že 83 % z celkového šetrenia je na strane príjmov, teda cez daňové a odvodové zmeny, čo podľa neho spomalí ekonomiku. "Viaceré renomované analýzy, napríklad Medzinárodného menového fondu hovoria, že v dnešných časoch ochladzovania ekonomiky môžu opatrenia na strane príjmov pribrzďovať menej," vysvetlil Kažimír. "Škrtanie výdavkov z krátkodobého hľadiska výraznejšie spomaľuje ekonomiku," odkázal svojim oponentom, ktorí ho počas predchádzajúcich štyroch dní opakovane kritizovali.


Minister financií Peter Kažimír
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rokovanie pokračuje vo štvrtok ráno


Vo štvrtok ráno bude snemovňa pokračovať v prerušenom rokovaní o novele zákona o vysokých školách, ktorá má predĺžiť externé štúdium a reaguje aj na problematiku tzv. lietajúcich profesorov. Po novom by mali vysokoškolskí učitelia odpracovať maximálne 69 hodín týždenne. Právna norma má zároveň posilniť kompetencie Akreditačnej komisie vo vzťahu k systému habilitačných konaní a vymenúvania profesorov.

Popoludní bude nasledovať tradičná štvrtková Hodina otázok. Premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa jeho stranícky kolega Peter Náhlik pýta, aké plánuje opatrenia a sankcie voči spoločnostiam hrubo obchádzajúcich daňovú povinnosť. Andreja Kolesíka zase zaujíma premiérov názor na aktuálnu výročnú správu Európskej komisie, tzv. Ročný prieskum rastu, ktorej zverejnením začína prvá fáza európskeho semestra. Fico však bude vo štvrtok na summite v Bruseli, jeho odpovede teda bude poslancom tlmočiť niektorý z členov vlády.