Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Slovensko

Macko: Zásah polície si vyžaduje dohľad a komunikáciu s verejnosťou

Pavel Macko, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Očakávame, že zasahujúce orgány náležite obhája svoj postup aj pred dozorujúcimi orgánmi a nezávislými súdmi, uviedol líder ODS Pavel Macko.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Zásah policajných zložiek si v demokratickom štáte vyžaduje prísny dohľad a komunikáciu s verejnosťou. Skonštatovalo to zoskupenie mimoparlamentných strán okolo Maďarského fóra (MF). Strany podporujú žiadosť prezidentky Zuzany Čaputovej o zvolanie Bezpečnostnej rady SR.

Strany Maďarské fórum (MF), Občianski demokrati Slovenska (ODS), Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana trvajú na tom, že nik nesmie zasahovať do procesnej nezávislosti orgánov činných v trestnom konaní. "Tie sú povinné konať zo zákona v prípade akéhokoľvek podozrenia bez ohľadu na spoločenské a služobné postavenie podozrivých osôb. Očakávame, že zasahujúce orgány náležite obhája svoj postup aj pred dozorujúcimi orgánmi a nezávislými súdmi," uviedol líder ODS Pavel Macko. Strany odmietajú účelovú politizáciu zásahu.

Zoskupenie strán presadzuje odpolitizovanie bezpečnostných zložiek štátu, nové vymedzenie úloh spravodajských zložiek, striktné oddelenie vojenského, civilného a kriminálneho spravodajstva, ako aj revíziu systému bezpečnostných previerok.

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry mali počas zásahu vo štvrtok ráno zadržať minimálne dve osoby. Má ísť o členov bývalého tímu Oblúk z policajnej inšpekcie. Zasahovať mali aj v dome riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča a bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Policajti sa mali nachádzať v budove SIS aj Národného bezpečnostného úradu. Informovali o tom viaceré slovenské médiá.