Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

MIHÓK: Migráciu by mala riešiť OSN, zastaví ju stabilizácia režimov

Na snímke predseda SOPK Peter Mihók. Bratislava, 27. januára 2015 Foto: TASR/Michal Svítok

Migrácia smeruje hlavne do Európy, ktorá má vysoko vybudovaný sociálny systém, avšak aj ten je podľa Mihóka ďalej ťažko udržateľný.

Bratislava 30. júna (TASR) – Migrácia by sa mala riešiť na pôde OSN. Zastaviť ju môže len politická bezpečnosť v krajinách afrického kontinentu, Blízkeho a Stredného východu. Skonštatoval to dnes pre TASR predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) a zároveň predseda Svetovej komorovej federácie MOK Peter Mihók. Migrácia podľa Mihóka nie je v záujme krajín, z ktorých obyvatelia odchádzajú a zväčša je sociálne motivovaná.

"Migrácia nastala po silnej politickej destabilizácii severnej Afriky a riešenie teraz musí byť rýchle. Je potešujúce, že boli odstránené diktátorské režimy, ale neboli nastolené normálne demokratické štruktúry, ktoré by ďalej dokázali krajiny riadiť. Musíme preto na úrovni OSN riešiť stabilitu politických režimov v tých krajinách Afriky, Blízkeho a Stredného východu, ktoré sú v občianskej vojne alebo vo vojnovom konflikte a ľudia z toho dôvodu utekajú," povedal Mihók.

Migrácia smeruje hlavne do Európy, ktorá má vysoko vybudovaný sociálny systém, avšak aj ten je podľa Mihóka ďalej ťažko udržateľný. "Ďalší tlak na tento systém bude znamenať jeho kolaps. Je to teraz otázka politiky vlád, politiky integračných zoskupení, ale aj politiky veľkých koncernov, medzi týmito tromi subjektmi by malo dôjsť k takej dohode, aby sa riešila migrácia tak, že ľudia budú žiť ďalej za prijateľných podmienok vo vlastných krajinách," myslí si Mihók. Hlavne v Afrike je podľa predsedu SOPK potrebné riešiť otázku ekonomického rozvoja kontinentu, keďže, ako podotkol, kontinent sa zo strednodobého hľadiska považuje za "kontinent budúcnosti", do ktorého by sa malo reálne investovať a nielen vyvážať. "Opatrenia navrhované štruktúrami Európskej únie riešili len následky migrácie a inšpirovali ľudí k ďalšej migrácii," domnieva sa šéf SOPK a Svetovej komorovej federácie.