Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

P. Naď: NSS má 25 sudcov, na jeseň bude výberové konanie na tri miesta

Na snímke predseda Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR Pavol Naď. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súd začínal v auguste 2021 svoju činnosť s 21 sudcami. Východiskový stav bol podľa Naďa výsledkom špeciálnych výberových konaní pred Súdnou radou SR.

Bratislava 30. júla (TASR) – Na Najvyššom správnom súde (NSS) SR momentálne pôsobí 25 sudcov. Počas jesene je naplánované výberové konanie na tri sudcovské miesta. Informoval o tom predseda súdu Pavol Naď.

Súd začínal v auguste 2021 svoju činnosť s 21 sudcami. Východiskový stav bol podľa Naďa výsledkom špeciálnych výberových konaní pred Súdnou radou SR. "Dali sme si záväzok vsadiť na kvalitu a intenzívne sa zaoberať otázkou dopĺňania pléna širokospektrálne, pokiaľ ide o možných adeptov na pozíciu sudcu na NSS SR," povedal predseda súdu.

Od júna fungujú na Slovensku tri nové správne súdy, kde odišlo z NSS SR viacero asistentov sudcov. "Je to prirodzený proces a pre mňa veľmi potešiteľný, že naši asistenti tvoria kostru súdnictva plén správnych súdov a že sú nositeľmi istého odkazu v rámci historickej pamäte správneho súdnictva," podotkol. Aktivity NSS SR sú podľa jeho slov nasmerované na okamžité dopĺňanie stavu asistentov sudcov.

NSS SR od svojho vzniku v auguste 2021 sídli v nájomných priestoroch na Trenčianskej ulici v Bratislave. Predseda súdu by privítal, keby prišlo k odkúpeniu sídelnej budovy. "Aktuálne nevieme povedať, akým spôsobom sa v budúcnosti bude riešiť sídlo Najvyššieho správneho súdu SR. Toto riešenie však určite presiahne časový horizont tejto vlády," uviedol pre TASR hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Timotej Lauko.