Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

P. Ondek: Navýšenie platov učiteľov od septembra vnímam pozitívne

Na archívnej snímke predseda Odborového zväzu školstva a vedy na Slovensku (OZ PŠaV) Pavel Ondek (uprostred), podpredseda OZ PŠaV a predseda Združenia základného školstva František Šary (vľavo) a podpredsedníčka OZ PŠaV a predsedníčka Združenia stredného školstva Iveta Majerová počas tlačovej konferencie k odovzdaniu petície vláde SR za zjednotenie financovania a riadenia verejného regionálneho školstva. FOTO TASR - Jakub Kotian Foto: TASR Jakub Kotian

Vláda platy učiteľov upraví od septembra len o prvých plánovaných šesť percent, pričom garancie ďalšieho zvyšovania nie sú.

Bratislava 31. augusta (TASR) – Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek víta dnešné rozhodnutie lídrov koaličných strán navýšiť platy učiteľov od septembra o šesť percent. "Pre ďalšie roky budeme musieť vychádzať z toho, ako budú pokračovať rokovania o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa," skonštatoval pre TASR Ondek.



Školskí odborári poukazujú na to, že sa slovenskej ekonomike darí a preto vidia priestor na ďalšie rokovania v najbližšom období. "Pokiaľ ide o školstvo, vláda sa zaviazala, že je prioritou," podotkol šéf školských odborárov. Ako tvrdí, stále je šanca vyrokovať zvyšovanie tarifných platov učiteľov o viac ako navrhovala vláda.

Školskí odborári sa v stredu (30.8.) rozhodli nepodpísať memorandum, ktoré malo zaručiť sociálny zmier a zvyšovanie tarifných platov učiteľov spolu o 26,25 percenta do januára 2020. Odmietli sa totiž vzdať svojho ústavného práva každoročne kolektívne vyjednávať o možnosti dohodnúť lepšie pracovné a platové podmienky. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) už skôr avizoval, že pri nepodpísaní memoranda predstaviteľmi školských odborov sa bude pri zvyšovaní platov učiteľov postupovať podľa programového vyhlásenia.

Lídri vládnych strán Robert Fico, Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd) dnes informovali, že berú na vedomie rozhodnutie školských odborárov nepodpísať memorandum o sociálnom zmieri. Vláda platy učiteľov upraví od septembra len o prvých plánovaných šesť percent, pričom garancie ďalšieho zvyšovania nie sú. "My sme niečo ponúkli, boli sme odmietnutí, tak nemôžeme dnes prijať legislatívu na historické zvýšenie platov, čo znamená, že v ďalších rokoch bude normálne vyjednávanie," skonštatoval Fico.