Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

P. ONDEK: Od septembra by sa mali zvýšiť platy pedagógom v MŠ či ZUŠ

Na snímke predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek sa pritom odvolal na výsledok dnešného rokovania školských odborárov s ministrom školstva Petrom Plavčanom

Bratislava 29. mája (TASR) – Od začiatku septembra tohto roka by sa mali zvýšiť platy o šesť percent aj pedagogickým zamestnancom v materských školách, centrách voľného času, školských kluboch detí či základných umeleckých školách (ZUŠ). Pre TASR to uviedol predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek. Odvolal sa pritom na výsledok dnešného rokovania školských odborárov s ministrom školstva Petrom Plavčanom (nominant SNS).

"Dohodli sme sa na tom, že navýšenie platov pre pedagogických a odborných zamestnancov i učiteľov vysokých škôl bude od septembra 2017 o šesť percent, a to aj pre kategóriu materské školy či ZUŠ," priblížil Ondek. Rozhodujúce bude podľa neho, aby sa tieto veci dorokovali a preniesli do dodatku kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre rok 2017 a do nariadenia vlády.

V polovici tohto mesiaca pritom Ondek upozornil, že pedagogickí zamestnanci v škôlkach, centrách voľného času či v ZUŠ ešte nemajú isté zvyšovanie platov od septembra tak, ako to bude u ich kolegov v základných či stredných školách. 

Šéf rezortu školstva chce v najbližšom období dokončiť rokovanie so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). "Mali sme rokovania, na ktorých sme dospeli k istej predbežnej dohode. Tú je však ešte potrebné potvrdiť," podotkol Plavčan. Začiatkom druhej polovice júna chce predložiť návrh nariadenia vlády, na základe ktorého sa budú zvyšovať platy učiteľov od 1. septembra tohto roka o šesť percent.

Školskí odborári s ministrom hovorili aj o memorande, ktoré zahŕňa navýšenie platov učiteľov od januára 2018, 2019 a 2020 o šesť percent. Minister priblížil, že v tomto prípade riešili dĺžku, po ktorú memorandum bude účinné, a otázku sociálneho zmieru medzi aktérmi, ktorí budú podpisovať tento dokument. "To nebude podpisovať len ministerstvo školstva a školské odbory, ale asi päť či šesť rezortov, vyššie územné celky a takisto Konfederácia odborových zväzov SR," podotkol Plavčan.

Školskí odborári sa so ZMOS-om pritom minulý týždeň nedohodli na otázke valorizácie platov učiteľov od septembra tohto roku. Mestá a obce majú na starosti originálne kompetencie a do ich zodpovednosti patria materské školy, základné umelecké školy, školské kluby či jedálne. "Rokujeme s ministerstvom, aby sa prijali systémové opatrenia, aby sme niektoré zariadenia nefinancovali z originálnych kompetencií, ale z tých, ktorých zriaďovateľom je štát," povedal predseda ZMOS-u Michal Sýkora.

Podľa neho hľadať finančné prostriedky pre školských zamestnancov uprostred roka je veľmi zložité. "ZMOS ponúka, aby sa financovanie niektorých kompetencií odňalo, a tak by sme mohli naplniť túto požiadavku," uviedol. 

ZMOS dnes pre TASR skonštatoval, že má v tejto oblasti jasné stanovisko, ktoré nemení. "Bolo potvrdené na viacerých rokovaniach orgánov ZMOS, vrátane nedávneho snemu. Na rokovaní, ktoré s nami avizoval pán minister, to budeme tlmočiť," povedal hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.