Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

P. PAŠKA: Parlament nie je partia priateľov, konflikt sem patrí

Foto: TASR

Predseda parlamentu je rád, že sa do snemovne dostali aj noví poslanci, hoci občas s nimi prichádzajú aj isté riziká.

Bratislava 4. januára (TASR) - Národná rada (NR) SR nie je partia priateľov, ktorí sa zišli na čaj o piatej, ale politická aréna, do ktorej konflikt patrí. V rozhovore pre TASR to povedal predseda NR SR Pavol Paška, ktorý sa mieni usilovať o to, aby členovia parlamentu prežili štvorročné volebné obdobie v normálnom politickom súžití.

"Toto je politická aréna, kde má prebiehať konflikt – názorový, hodnotový, ideový. A radšej tu ako na ulici," uviedol šéf zákonodarného zboru. Iná otázka je podľa neho, či sa nájdu také rámce ako napríklad slušnosť, spôsob argumentácie, vyjadrovania, alebo či budú poslanci po sebe "bliakať, hádzať veci, používať nielen pejoratívne slová, ale aj fyzické skutky, ako sa to deje v niektorých demokratických parlamentoch".

Paška sľubuje, že urobí všetko pre to, aby situácia, vzťahy a atmosféra v parlamente bola dobrá. "Budem rešpektovať akýkoľvek atak od opozície, ale chcem, aby aj opozícia rešpektovala, že budeme s väčšinou narábať v záujme naplnenia našich cieľov, splnenia vládneho programu. Určite sa ale neznížime k niečomu, čo by sa dalo naplniť tým expresívnym nábojom o mocenskej totalite, o rozvrate politického systému, o nerešpektovaní občianskych, ľudských práv a slobôd," povedal Paška.

Predseda parlamentu je rád, že sa do snemovne dostali aj noví poslanci, hoci občas s nimi prichádzajú aj isté riziká. "Čo sa týka generačnej obmeny, asi je dobré, že prišli nové tváre. Aj v našom klube je množstvo nových ľudí. Nesie to so sebou určitú mieru rizík, ak sa bavíme o udržaní mechanizmov, ktoré sú vlastné parlamentu. Na druhej strane je to názorová rozmanitosť, niekedy zábavná," uviedol pre TASR Paška, ktorý je spokojný s tým, ako to v parlamente funguje.