Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

P. PAŠKA: Smer-SD mimoriadnu schôdzu o stave v justícii nepodporí

Predseda NR SR Pavol Paška (uprostred). Foto: TASR/Michal Svítok

Výsledkom schôdze malo byť uznesenie, v ktorom by NR SR vyjadrila znepokojenie nad súčasným stavom.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Vládny Smer-SD nepodporí program mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej chceli opoziční poslanci diskutovať o prehlbujúcom sa stave znižovania dôveryhodnosti justície na Slovensku. Ako vysvetlil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), sociálni demokrati tak aj urobia, pretože považujú správanie opozičných poslancov v tejto situácii za nezodpovedné.

"Budeme už nasledujúci týždeň hovoriť o najdôležitejšom zákone roka - o rozpočte SR pre rok 2013 a je pred nami maratón rokovaní o veľmi dôležitých súvisiacich právnych normách, ktoré musíme prerokovať predtým, ako sa otvorí samotné rokovanie o zákone o štátnom rozpočte. Myslím si, že netreba zdôrazňovať moment krízy a napätia, ktorý sprevádza príprava a celková konštrukcia tak dôležitého zákona," zdôvodnil na dnešnom brífingu Paška. Dodal pritom, že sociálni demokrati sú pripravení sa k tejto otázke vrátiť, ale až po tom, ako poslanci schvália budúcoročný rozpočet a diskutovať o nej aj s ľuďmi, ktorých sa týka.

O nezodpovednosti skupiny podľa neho svedčí aj to, že návrh na mimoriadnu schôdzu podala bez toho, aby rokovala so zástupcami vládnej strany. Navyše ide podľa neho iba o iniciatívu úzkej skupiny opozičných poslancov a o tomto návrhu sa aj niektorí predstavitelia opozície údajne dozvedeli iba z médií.

Paška poukázal, že sám považuje tému justície za dôležitú. Svedčí o tom podľa neho aj plánované stretnutie najvyšších predstaviteľov súdnej moci. Na ňom by chcel predseda parlamentu otvoriť tému imunity a odmeňovania sudcov, ale aj dôveryhodnosti súdov či prieťahov v justícii. Rokovať by o týchto témach chcel napríklad s predsedom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom, ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom (nominat Smeru-SD), šéfkou Ústavného súdu SR Ivettou Macejkovou, ale aj bývalou šéfkou rezortu justície Luciou Žitňanskou (SDKÚ-DS).

Návrh na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze iniciovali predstavitelia opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd združených v Ľudovej platforme. Hovoriť na nej chceli o prehlbujúcom sa znižovaní dôveryhodnosti justície na Slovensku a o opatreniach vedúcich k vytváraniu predpokladov a podmienok na skutočné zvyšovanie jej dôveryhodnosti.

Výsledkom schôdze malo byť uznesenie, v ktorom by NR SR vyjadrila znepokojenie nad súčasným stavom. Zároveň by zákonodarcovia požiadali vládu o predloženie správy o konkrétnych opatreniach, ktoré urobila na vytvorenie podmienok na zvýšenie dôveryhodnosti justície.