Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

P. PAŠKA: Smer-SD si zrejme upraví parlamentný rokovací poriadok

Pavol paška Foto: TASR/Štefan Puškáš

Platný rokovací poriadok nepredpokladá situáciu, že by väčšinu v NR SR mohla mať jedna strana.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Opozícia povýšila svoje politické záujmy nad predchádzajúce dohody, keď spochybnila spôsob, akým bol na prebiehajúcu schôdzu zaradený návrh na skrátené legislatívne konanie o novele zákona o sociálnom poistení.

"Budem aj z procedurálneho hľadiska zvažovať aj v budúcnosti ďalšie postupy. Určite navrhnem zmeny v zákone o rokovacom poriadku. Pravdepodobne si dám väčšinou nášho poslaneckého klubu uzákoniť zmeny v zákone o rokovacom poriadku tak, aby sme sa v budúcnosti nedostávali do takýchto situácií," povedal dnes na brífingu predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD).

Šéf parlamentu podal návrh na ukončenie prebiehajúcej štvrtej schôdze po tom, čo opozícia spochybnila spôsob, akým sa do programu dostal návrh na zrýchlené konanie o novele zákona o sociálnom poistení. Poslanci mu ho odobrili. Podľa Pašku opozícia svojim konaní porušila dohodu, že predseda parlamentu bude mať právo zaradiť bod do programu prebiehajúcej schôdze. Túto právomoc Paška už po voľbách niekoľkokrát využil.

Platný rokovací poriadok nepredpokladá situáciu, že by väčšinu v NR SR mohla mať jedna strana. Zaradiť bod na prebiehajúcu schôdzu je tak podľa neho možné len v prípade, ak s takou iniciatívou prídu tri poslanecké kluby.

"Aby som sa vyhol akýmkoľvek možným právnym výkladom a možným negatívnym dopadom v budúcnosti, rozhodol som sa vyriešiť to takto formálno-procedurálne čisto. Takže začneme v piatok (3.8.) ráno rokovať o programe šiestej schôdze. Návrh na skrátené konanie ako aj prvé čítania a druhé a tretie čítanie budú prebiehať znovu," priblížil ďalší program poslancov šéf parlamentu.

Paška pritom zdôraznil, že sa sociálni demokrati nebudú pokúšať akýmkoľvek spôsobom obmedziť vystúpenia poslancov počas rokovania. Chce tak zabrániť, aby sa opozícia pokúšala vytvárať obraz obmedzovania jej slobody. "Aj keď sám som zvedavý, čo nového sa ešte tak asi môžeme dozvedieť," poznamenal Paška. Rokovanie o novele o sociálnom poistení zabralo poslancom posledné tri dni.

Na programe nasledujúcej šiestej schôdze budú okrem tejto novely všetky body, ktoré poslanci nestihli prerokovať na tej ukončenej. "Pravdepodobné je, že niektoré poslanecké návrhy budú presunuté aj na september," pripustil Paška. Šiesta schôdza Národnej rady SR sa začne v piatok o 9.00 h a bude prebiehať do 16.00 h.