Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. Paška: Zneužiť inštitút obžaloby len pre absenciu témy je zlé

Pavol Paška Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda parlamentu to vyhlásil na margo návrhu opozičných strán obžalovať hlavu štátu Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR.

Bratislava 17. marca (TASR) - Zneužitie parlamentného inštitútu obžaloby prezidenta len preto, že opozícia nemá tému, je zlý krok. V dnešnej relácii televízie TA3 to vyhlásil predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) na margo návrhu opozičných strán obžalovať hlavu štátu Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR, ktorý tento týždeň v pléne neprešiel.

"Jozef Čentéš nebol riadne zvolený kandidát, nebola to žiadna riadna voľba. Predchádzala jej manipulácia tajnej voľby, korumpovanie, fotenie, nuž ja preto označujem návrh na obžalobu za politický a ústavnoprávny nezmysel," zdôraznil Paška.

Jeho spoludiskutér, predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský, priznal, že sa za fotenie hlasovacích lístkov zo strany vtedajších koaličných kolegov hanbí. "Napriek tomu túto voľbu považujem za platnú. Návrhom na obžalobu nebol nikdy nikto nadšený. "Opozícia bola k tomu donútená po krokoch prezidenta, ktorý odmietol vymenovať pána Čentéša. Táto kauza obnažila mnohé nedostatky vo vzťahoch medzi najvyššími orgánmi v štáte. Je to chaos a pokračujúca nedôvera medzi inštitúciami, ktoré zodpovedajú za riadny chod štátu. Je to výzva pre politikov, aby sme sa nad tým zamysleli," apeloval Hrušovský.

Paška odmietol jeho slová, že prezident zámerne porušil Ústavu a že konal svojvoľne. "On dlho čakal na stanovisko Ústavného súdu SR, ktorý mu dal možnosť vymenovať alebo nie. Navyše, obžalobu podporilo len 45 opozičných poslancov zo 67," konštatoval. Paškovi sa totiž nepozdáva, že Čentéš nespĺňa podmienku apolitickosti, keďže bol zvolený ako politický nominant vtedajšej vlády. Zároveň priznáva, že Generálna prokuratúra potrebuje nové vedenie, no Smer-SD bude čakať na vyjadrenie Ústavného súdu SR.

Hrušovský si však myslí, že súčasný stav niekomu vyhovuje. "Pýtam sa, aké sú skutočné dôvody nevymenovania. Bolo by dobré, aby prezident verejne povedal dôvody, nie tie subjektívne," myslí si. Na margo skutočnosti, že návrh na obžalobu nepodporila ani celá opozícia, uviedol, že rozdielny názor kolegov rešpektuje. "Je to slobodné vyjadrenie každého poslanca. Parlament ale nešiel nikoho odsúdiť, skupina poslancov len využila svoje ústavné právo," vysvetlil.

V súvislosti s budúcoročnými prezidentskými voľbami a prípadnou kandidatúrou lídra Smeru-SD Roberta Fica Paška podotkol, že momentálne sa o tom v strane nediskutuje. "Dnes máme iné problémy," vysvetlil s tým, že Smer-SD oznámi rozhodnutie koncom roka. Na otázku, či by bol preňho Fico dobrý prezident, odvetil, že on je lídrom a človekom, ktorému bezvýhradne dôveruje bez ohľadu na to, akú funkciu vykonáva.