Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini aj T. Borec sú za zánik funkcie sudcov v určitom veku

Slávnostné zasadnutie Národnej rady SR pri príležitosti 23. výročia prijatia Ústavy SR v Rytierskej sále Bratislavského hradu za účasti prezidenta SR Andreja Kisku (v strede), predsedu NR SR Petra Pellegriniho (vľavo) a predsedu vlády SR Roberta Fica (vpravo) v Bratislave 1. septembra 2015. Foto: TASR - Andrej Galica

Prezident Kiska by chcel, aby v prípade nižších súdov zanikla funkcia po dovŕšení 67 rokov a v prípade Najvyššieho súdu po dosiahnutí 70 rokov.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini si vie predstaviť zmenu Ústavy SR, podľa ktorej by sudcom po dovŕšení určitého veku automaticky zanikla funkcia. Nemusel by ich teda odvolávať prezident SR. Práve hlava štátu Andrej Kiska s týmto návrhom dnes prišiel.

"Viem si takúto zmenu predstaviť. S pánom Kiskom sme o tom hovorili. Zdá sa, že by bolo logické, aby prezident nemal vo svojej kompetencii, či odvolá, alebo neodvolá sudcu po dosiahnutí určitého veku. Pán prezident by sa rád takejto kompetencie vzdal," reagoval na Kiskov návrh Pellegrini. Je podľa neho na diskusiu, v akom veku by funkcia sudcovi zanikla. Nemyslí si, že takúto zmenu parlament stihne v tomto volebnom období prijať.

Za automatický zánik funkcie sudcu po dosiahnutí určitého veku by bol aj minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smeru-SD). Pripomenul, že nejde o novinku. "Tento návrh už zaznel niekedy na jar od predsedníčky Súdnej rady SR. Nie je to zlý návrh, ale treba na to ústavnú väčšinu. Ak bude politická vôľa, tak ja ako rezortný minister budem za," vyhlásil Borec.

Poslanec NR SR a bývalý predseda parlamentu Pavol Hrušovský je tiež za jasnú úpravu vekového cenzu sudcov. "Vyvstáva otázka, či sme pre to pripravení otvoriť ústavu. Bol som vždy proti parciálnym zmenám ústavy. Ale ak to pomôže konsolidovať súdnu moc na Slovensku, tomu sa nebránim," povedal.

Prezident Kiska by chcel, aby v prípade nižších súdov zanikla funkcia po dovŕšení 67 rokov a v prípade Najvyššieho súdu po dosiahnutí 70 rokov. V súčasnosti môže prezident sudcu odvolať z funkcie po dosiahnutí veku 65 rokov. Podľa Kisku však dodnes dochádza k pokusom vyhnúť sa odvolaniu. Prezident je presvedčený, že zmena by posilnila nezávislosť súdnej moci od výkonnej moci a zabezpečila by rovnaké a spravodlivé postavenie pre všetkých sudcov.