Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Dokument o informatizácii je viac otvorený verejnej kontrole

Na snímke zľava podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, prezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský, výkonný riaditeľ Slovensko.Digital Ján Hargaš a predseda Slovenskej informatickej spoločnosti Milan Ftáčnik počas brífingu s novinármi 28. septembra 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR Martin Baumann

Národná koncepcia informatizácie verejnej správy dáva nový impulz pre modernizáciu verejnej správy, uviedol to dnes vicepremiér zodpovedný za investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Národná koncepcia informatizácie verejnej správy dáva nový impulz pre modernizáciu verejnej správy a moderné digitálne služby pre občanov. Uviedol to vicepremiér zodpovedný za investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) po dnešnom rokovaní vlády, ktorá strategický dokument usmerňujúci informatizáciu štátu do roku 2020 schválila.

Pellegriniho úrad dokument po svojom vzniku v júni znovu otvoril a pôvodné znenie prepracoval v spolupráci s IT komunitou. „Som veľmi rád, že sa v ňom uplatňuje princíp value for money (hodnota za peniaze), že dokument je viac otvorený verejnej kontrole, že zaväzuje nás všetkých, aby sme zlepšili do budúcna obstarávanie celého IT, ktoré je často predmetom kritiky,“ konštatoval Pellegrini.



Odborníci mali ku koncepcii viacero pripomienok, z ktorých bola väčšina zapracovaná a nový dokument hodnotia pozitívne. „Je to dokument, ktorý je významne lepší ako podobné dokumenty v minulosti. Som presvedčený, že je lepší aj preto, že sme na ňom spolupracovali všetci tí, ktorých sa to týka,“ povedal prezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský.

Aj občianske združenie Slovensko.Digital, ktoré je najvýraznejším kritikom informatizácie v SR, ocenilo postup úradu podpredsedu vlády. Rovnako považuje dokument za oveľa lepší ako ten, ktorý bol v pripomienkovom konaní vo februári. Obsahuje totiž konkrétne záväzky, napríklad v oblasti transparentnosti, zverejňovania dodávateľských štruktúr, s konkrétnymi termínmi.

Je dôležité, aby sa tieto záväzky veľmi dôsledne sledovali a plnili. Je možno trochu na škodu, že z toho dokumentu vypadlo niekoľko ukazovateľov kvality obstarávania. Máme prísľub od podpredsedu vlády, že tieto ukazovatele sa zapracujú do následnej koncepcie nákupu štátneho IT,“ priblížil výkonný riaditeľ združenia Ján Hargaš.




Slovenská informatická spoločnosť mala ku koncepcii dve zásadné pripomienky. „Prvá z nich bola verejná kontrola projektov, ktoré sa budú realizovať následne po prijatí tejto koncepcie. Považujeme to za veľmi dôležité, pretože je to otvorenie procesu informatizácie verejnej kontrole a transparentnosti. Druhá pripomienka bolo stanoviť celkom jasný a zrozumiteľný postup, čo bude nasledovať,“ opísal jej predseda Milan Ftáčnik.

Do troch mesiacov podľa neho vznikne akčný plán a do šiestich mesiacov koncepcie jednotlivých rezortov, ktoré rozpracujú základnú koncepciu na svoje potreby. Dokumenty potom prerokuje Rada vlády SR pre digitalizáciu verejnej správy.

Pellegrini zdôraznil, že cieľom je dospieť k automatizácii v poskytovaní služieb občanom. „To znamená, ak sa udeje životná situácia, aby nemusel byť občan ten, ktorý bude iniciovať nejakú aktivitu úradu, ale aby sa veci udiali automaticky už len tým, že vznikne nejaký údaj, alebo sa zmenia dáta o občanovi,“ vysvetlil. Niektoré služby by mali v budúcnosti fungovať bez potreby zásahu úradníka, takže by sa dali vybaviť „z obývačky“ aj o polnoci.