Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

PELLEGRINI: Chceme zaistiť bezplatný vysokorýchlostný internet

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podpredseda vlády SR P. Pellegrini povedal, že dnešné rokovania ministrov v Bruseli sa budú týkať aj toho ako uspokojiť operátorov internetu.

Brusel 2. decembra (TASR) - Slovenskému predsedníctvu v Rade Európskej únie sa iba za dva mesiace od predloženia návrhu podarilo dospieť k zhode medzi členskými štátmi ohľadom programu WIFI4EU (wifi pre EÚ), ktorého cieľom je zadarmo zaistiť bezplatný vysokorýchlostný internet v mestách a obciach členských štátov EÚ. Pre TASR túto informáciu potvrdil podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre dopravu, telekomunikácie a energetiku v Bruseli.

Pellegrini priznal, že zámer zaviesť v tisíckach európskych lokalít internet zadarmo naráža na odpor zo strany telekomunikačných operátorov, ktorí hovoria o zásahu do trhového prostredia a o tom, že poskytovanie služieb zadarmo narúša štandardnú hospodársku súťaž.

"Musíme sa ale na to pozrieť z iného pohľadu, vytvárať priestor, aby si cez internet mohol vybavovať veci a vzdelávať sa aj niekto, kto nie je klientom telekomunikačných operátorov," vysvetlil Pellegrini. Spresnil, že sa to týka maloletých, ktorí ešte nemajú vlastnú SIM-kartu, ale vlastnia zariadenia schopné komunikovať cez wifi a aj tých Európanov, ktorí si nemôžu dovoliť platiť za prístup k internetu. "Je to projekt, ktorý má priniesť internet a digitálne technológie k ľudom bez ohľadu na to z akej sociálnej vrstvy pochádzajú".

Podľa jeho slov dnešné rokovania ministrov v Bruseli sa budú týkať aj toho ako "uspokojiť" operátorov internetu, zároveň však pripomenul, že pre telekomunikačné spoločnosti sa črtá nový model podnikania. Lebo cez program WIFI4EU mestá a obce získajú zdroje iba na výstavbu infraštruktúry, na natiahnutie optických káblov a inštaláciu routerov a nič nebráni operátorom, aby sa s mestami dohodli na mesačnom paušále za vysokorýchlostný internet. Ktorý budú mať občania týchto miest zadarmo či v centre mesta, v knižniciach alebo na úradoch.

Pellegrini pripomenul, že mnohé lokálne samosprávy v krajinách EÚ, vrátane Slovenska, už takéto programy majú. Program presadený slovenským predsedníctvom hovorí o jednoduchom modeli, keď mestá a obce budú môcť elektronicky požiadať o finančný príspevok vo výške 15.000 až 20.000 eur zo strany Európskej komisie. Odhadom by z tohto programu malo profitovať 6000 až 8000 miest a obcí v EÚ, pričom platí, že kto sa skôr prihlási, má väčšie šance.

Podpredseda vlády SR upozornil, že na Slovensku funguje podobný program pre lokálne riešenia, pri ktorom môžeme využiť dostupné štrukturálne fondy a nečakať len na "veľký" projekt EÚ. Zároveň ocenil úspech slovenského tímu, ktorému sa pri tejto téme v rámci predsedníctva už za dva mesiace podarilo dospieť k čiastkovej dohode v Rade ministrov. Ak Európsky parlament na svojom decembrovom zasadnutí odobrí finančnú stránku tohto programu, celkovú zhodu môžu ministri potvrdiť najneskôr 19. decembra, na poslednej schôdzi pod taktovkou slovenského predsedníctva. V tom prípade by program WIFI4EU mohol začať platiť už v máji 2017.